Първият българин на покрива на планетата е първи в света на Лхотце - сам и без кислород (българската история на 14-те гиганта)

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/11680740 www.24chasa.bg
Силвия Аздреева развява знамето на родния Петрич на Лхотце. Отзад е Еверест, който българката изкачи ден по-рано. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ, СПЕЦИАЛНО ЗА "24 ЧАСА"

Изключителното постижение на едно българско момиче - Силвия Аздреева от Петрич, да покори последоватлено Еверест и Лхотце ни дава повод да погледнем към българската история на 14-те осемхилядника.

Легендарният Христо Проданов развява за първи път българското знаме на 8-хилядник на 30 април 1981 г. В първата българска хималайска експедиция “Лхотце-81” участват 21 души. До върха на 8516 м достига само ръководителят й - знаменитият карловец. Той става и първият алпинист в света, изкачил Лхотце сам и без кислороден апарат.

На 20 април 1984 г. Христо Проданов става първият българин на най-високия връх - Еверест. От този подвиг не се завръща. Остава завинаги под покрива на света. На 8 и 9 май на 8848 м се извисяват още четирима българи - Методи Савов и Иван Вълчев и Николай Петков и Кирил Досков.

Петя Колчева е първата българска жена, покорила Еверест - на 22 май 2009 г.

Христо Проданов е първият ни алпинист, изкачил и Еверест, и Лхотце - с разлика от 3 години. През 2017 г. Атанас Скатов става вторият. Вече покорявал Еверест три години по-рано, на 17 май 2017 г. Скатов изкачва Лхотце. Слиза до втори лагер. И след три нощувки атакува Еверест. На 22 май покорява и най-високия връх. За първи път българин изкачва и Еверест, и Лхотце в един сезон. Скатов подобрява рекорда за най-бързо изкачване на два осемхилядника от българин - 5 дни и 11 часа.

На 16 май 2022 г. - 1 ден, 3 часа и 45 мин след като е стъпила на Еверест, Силвия Аздреева покорява и Лхотце.

Вижте графика с българската история на 14-те осемхилядника. С върховете, подредени по височина. И с българите, които са ги покорили. Единствен официално непокорен от българин остава 14-ият, най-ниския от гигантите на света, Шиша Пангма (8027 м). Предполагаемо изкачване има големият ни алпинист Боян Петров през май 2018 г. - сам и без кислород, който не се завръща от 11-ия си осемхилядник, след като е станал първият българин, покорил цели 10.

 

Очаквайте ексклузивния разказ на Силвия Аздреева за "24 часа" за подвига на едно (не)обикновено българско момиче, изкачило последователно Еверест и Лхотце.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" почете паметта на легендите Георги Аспарухов и Никола Котков. Изпълнителният директор Иво Ивков, председателят на УС Даниел Боримиров, служители, ветерани и привърженици поднесоха венци и цветя по случай 51-ата годишнина от трагичната гибел на двамата. Поклонението се състоя на Централните софийски гробища

Най-добрият български скиор Алберт Попов се сгоди. 24-годишният спортист предложи брак на дългогодишната си приятелка Деница Чаева. Тя не се бави дълго с отговора и любимият й бързо чу мечтаното "Да". След това двамата се похвалиха с щастливата новина в социалните мрежи. Алберт качи две снимки, на които бъдещата му жена гордо позира с годежния

Финансови зависимости са основната причина това ръководство на БФС начело с Борислав Михайлов да са се вкопчили така яростно във властта и да търсят всякакви юридически трикове да протакат делата в съда. Това твърди пред "България Днес" специалистът по спортно право Георги Градев. Михайлов призна в интервю за "Гонг"