ЦИК преговаря за още пари за машинния вот, имало вратичка в план-сметката (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9875490 www.24chasa.bg
Едно от петте експериментални гласувания с машина. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Готвят поръчка с пряко договаряне за софтуера и логистиката

Вратичка в план-сметката в частта за машинното гласуване позволява правителството да я актуализира, което би отпуснало допълнителни пари на ЦИК. В момента има преговори в това отношение, стана ясно от думи на зам.-шефа и говорител на комисията Цветозар Томов в четвъртък. Все още обаче не можело да се каже нищо конкретно.

При пропадналата обществена поръчка за осигуряването на допълнителни машини от “Сиела Норма” определената от комисията цена - 6,5 млн. лв., бе близка до границите на възможното, подчерта Томов. ЦИК обаче можела да преразгледа сумата, ако фирмата обоснове искането си за още пари и такива бъдат отпуснати от правителството.

Спешността на поръчката, оскъпяването, когато не става дума за много бройки, необходимостта да се доставят с въздушен транспорт и др. правят цената повече от двойна, обясниха от компанията.

“Преди два-три дни “Сиела Норма” представиха разбивка на разходите, които смятат, че ще направят, за да изпълнят поръчката за доставката, логистиката и софтуерното осигуряване. По отношение на тази разбивка има възражения на ЦИК за някои от пунктовете”, поясни вчера Томов. Разбивките по офертата щели да бъдат обсъждани както за цялостно, така и за

частично

изпълнение на

някакъв договор

между ЦИК и фирмата.

Зам.-шефът на комисията увери, че със “Сиела Норма” са били в постоянен контакт тази седмица и че няма напрежение между двете страни. Ако не се договорят за доставка на допълнителни машини, комисията е склонна да работи с дружеството за логистиката и поддръжката на наличните устройства. Те трябва да се препрограмират за вота на 11 юли.

“Готвим обществена поръчка с пряко договаряне с такъв предмет. Ние се нуждаем от такава поръчка, защото от “Сиела” са били изпълнител и на предишните избори, и на по-предишните, имат опит в това отношение. Ние сме

доволни от

сътрудничеството

независимо от

разправиите

на тема пари,

и няма причина да не го продължим”, добави говорителят на ЦИК.

Комисията е получила предложение за доставка на допълнителни машини и от друга фирма, която оферирала до 5000 устройства, каза Томов. ЦИК ще разгледа дали предложението отговаря на техническите изисквания и дали има време за одит на доставка от друга компания.

Ако не се стигне до доставката на допълнителни устройства, по думите му

буквата на

закона

може да се

изпълни и с

наличните 9600

“В най-лошия случай секциите, в които по закон трябва да има машина за гласуване, ще бъдат с 20, 30 или максимум 50 повече, отколкото е броят на машините. Освен това законът ни позволява там, където съществуват обективни пречки, комисията да вземе решение да се гласува с хартия”, поясни той защо провеждането на изборите не е застрашено.

В такъв случай обаче няма как да се по две машини в най-натоварените секции. Това трябвало да се компенсира с добра информационна кампания и добра организация в изборния ден.

Според Томов най-рискови ще са ситуациите, при които в края на изборния ден ще има опашки от повече от 50 души, защото толкова е пределното натоварване на машината. Ако СИК поддържат ред и не допускат такива опашки, ще се справят с машинното гласуване. Данните от експериментите потвърждават, че проблеми ще имат възрастните хора, тези с ниско образование и липса на минал опит при гласуване с машина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калин Терзийски пресича неправилно, забелязаха неуморимите папараци на "България Днес". Писателят мина не къде да е, а баш през жълтите павета между президентството и Министерския съвет, вместо да ползва подлеза. Добре поне, че се огледа на всички посоки! Снимки: "България

Чудо сътвориха родни певци! Представители на различните жанрове напълниха стадиона в Перник и пяха благотворително за 17-годишната Цвета, която е болна от левкемия. Преслава, Илиян Михов-Баровеца, Теди Александрова, Лорена, Десита, Емрах Стораро и Радко Петков представиха попфолка, от фолклора бяха Ива Давидова, Ана Мария и Нелина

Шефът на Сатиричния театър Калин Сърменов бе щракнат от топфотографите на вестника да шофира сам новия си мерцедес на път за работа. "Спазвам правилата винаги, а колата ми не е нова", засмя се Милото, който обича правилото на Тузара от "Сексът и градът": "И по дънки да си, винаги трябва да имаш едно официално сако отгоре. Ей така, за класа"