Снегът през февруари посъживи туризма, спадът е 42%

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9702018 www.24chasa.bg
През февруари туризмът се посъживи, спадът е 42% на годишна база при около 80 % през периода декември-януари.

Българите продължават да ходят на уикенд почивки

Снегът през февруари посъживи зимния туризъм - спадът в приходите от нощувки е 42% на годишна база, като се дължи предимно на отлива на чуждестранните туристи. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за втория месец на тази година. За сравнение през периода декември - януари, когато е пикът на зимния сезон, спадът беше около 80% спрямо същия период на миналата година.

35, 2 млн. лева са приходите от нощувки във всички места за настаняване през февруари. Най-висок логично е сривът на приходите от чужди граждани, за които все още се изисква отрицателен тест за коронавирус. Затова има отлив от почти 70% в приходите от чужденци в сравнение с февруари 2020 г., когато в страната все още нямаше регистриран случай на COVID-19.

Българските граждани са похарчили с 13,6% по-малко за зимен туризъм спрямо година назад. През февруари 2021 г. близо 77% от местата за настаняване са останали празни, а най-голяма заетост отчитат 4- и 5-звездните хотели - в тях са прекарали почивката си над 30% от туристите през февруари, а 16,1% от тях са били в хотели с 1 или 2 звезди.

Данните показват още, че през февруари в страната са работели 1666 обекта за настаняване с общ капацитет от 97,8 хиляди легла. В сравнение със същия период на 2020 г., когато в страната все още не беше обявено извънредно положение, общият брой на местата за настаняване е намалял с 11,1%, а броят на леглата - с 12,9%.

627,7 хил. са нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през февруари 2021 г., което е с 40,4% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година.

При чуждите туристи има спад от цели 75,2%. Броят им е 35,5 хил. в зимните ни курорти, като 78,2% от тях са нощували в хотели с 4 или 5 звезди, сочат още данните на НСИ.

Намаление е отчетено и при пренощувалите българи, но далеч по-малко - 20,8%. Българските туристи през февруари са били 237,3 хил, но повечето са оставали само за уикендите - данните сочат, че българите остават да пренощуват в зимните курорти средно около 2 дни. При чужденците престоят средно е 3 или 4 нощувки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Последно сбогом с Иван Налбантов си взеха голяма част от известните актьори у нас. Легендата на българското кино и театър бе изпратен с аплодисменти. Сред учениците му са Ненчо Илчев, Ваня Щерева и Стефания Колева. Всички те пристигнаха в Театъра на българската армия, за да си вземат последно сбогом със своя ментор

Започна поклонението пред починалия капитан на националния отбор и ЦСКА Георги Димитров. Стотици се наредиха пред стадион "Васил Левски", за си вземат последно сбогом с легендата на българския футбол. Поклонението започна в 12,00 часа. Сред първите, които дойдоха бяха Димитър Пенев, Георги Велинов и Валентин Михов

Спортната водеща на bTV Флорина Иванова прибегна до помощ от колега. Симпатичната репортерка имаше проблеми с паркирането в близост до работното си място до НДК. На помощ й се притече Петър Бакърджиев. Опитният журналист седна зад волана и паркира возилото на Флори. След което получи огромна усмивка и куп благодарности