Големите вериги на бунт, ако не отворят на 12 април. Моловете: 150 000 работни места са застрашени (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9688576 www.24chasa.bg
Големите търговци работят изцяло на светло и ако продължат да бъдат затворени, това ще се отрази на приходите в бюджета.

Търговците предупреждават, че ако останат затворени, ще се отрази и на приходите в бюджета

От Министерството на икономиката преговарят за по-меки мерки

За възможни протести и гражданско неподчинение предупредиха в сряда веригите за нехранителни стоки с над 300 квадратни метра площ. Търпението им, изглежда, е на изчерпване - призоваха държавата и Националния оперативен щаб да им разрешат да отворят още на 12 април.

17 големи търговски вериги написаха отворено писмо до правителството и здравния министър. Това са “Техномаркет”, “Технополис”, “Зора”, Praktis, Mr. Bricolage, Aiko, Carpet Max, Praktiker, HomeMax, TechMart, Domko, Decathlon, Jysk, SportDepot, Matstar, Mania и “Хиполенд”.

Позиции срещу затварянето им разпространиха и Българската асоциация на ритейл центровете, както и Сдружението за модерна търговия, но в тях няма закани за протести.

Големите търговци са против удължаване на забраната за отваряне, защото през този почти месец и половина, в който не работят,

потокът от

клиенти се

е пренасочил

към малки

магазини,

в които със сигурност няма същите условия за спазване на дистанция, нито за дезинфекция и вентилация.

Те са категорични, че забраната за работят ги поставя в неравностойно положение, защото малките търговски обекти за нехранителни стоки никога не са били затваряни, а моловете в края на миналата година пропуснаха най-силния си сезон - коледно-новогодишния.

“При нас например се продават над 25 хиляди артикула, но повечето от тях се срещат и в малки магазини, така че отливът от клиенти неминуемо е засилил продажбите в малки търговски обекти”, коментира пред “24 часа” съдружникът в “Технополис” Божидар Колев.

По-важното е, че

големите

компании

работят

изцяло

на светло

и плащат данъци и осигуровки върху реалните си печалби и възнаграждения. Така че продължаващото им затваряне в един момент ще почне да се отразява и на постъпленията в бюджета, твърдят от Сдружението за модерна търговия.

В бранша са заети пряко около 150 хиляди души, чиито работни места вече са застрашени. Освен това са засегнати още десетки хиляди, заети в компании, свързани с ритейл сектора – доставчици на стоки, логистични, охранителни и фасилити мениджмънт фирми, се казва в протестните писма на големите търговци.

Те

настояват и

за компенсации,

на каквито досега не са разчитали, защото не влизат в категорията на малките и средните фирми.

Една от мерките според търговците е да бъдат освободени поне от данък сгради и такса смет за периода на затваряне на търговските обекти, както и да бъдат освободени от данък печалба за 2021 г.

Другото предложение е подкрепата чрез оборотен капитал за малки и средни фирми през НАП в размер до 10% от оборота без ДДС

да бъде

разширена

и към

големите

компании,

като същото се направи и за мярката през Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. Търговците настояват да се разшири и обхватът на програма “Запази ме”, като в нея да могат да бъдат включени и служители на затворени обекти, които към момента нямат право на компенсации по мярката. Това са юристи, финансисти, служители за дистанционно обслужване на клиенти, охрана, поддръжка и т. н.

Министерството на икономиката вече е започнало разговори с Министерството на здравеопазването и заинтересованите в случая страни, казаха за “24 часа” от ведомството.

Оттам очакват през следващата седмица

да се постигне

съгласие за

облекчаване

на ограничителните мерки. Вероятно в хода на тези разговори ще се обсъдят и исканите от моловете и големите магазини финансови облекчения и помощи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сама си изхвърля боклука фолкпевицата Мария, видя "България Днес". Миньончето чинно занесе до контейнера торбата със смет, която беше със сериозни за нея размери. След като освободи място в колата си, Мария запълни багажника с торбички с покупки. Браво! Снимки: "България

Най-добрият български плувец Антъни Иванов се раздели с ученическата си любов. Той е скъсал с гаджето си Габриела Димитрова преди няколко месеца, научи "България Днес". Оттогава е сам и няма нова любима до себе си. "Приятелка нямам - сподели един от най-популярните ни спортисти. - Предпочитам да не коментирам нещата между нас

"Очаквам разговор с Любо Пенев. Ако той поиска отново да бъда на стадион "Българска армия", ще се отзова, но крайното решение е на ръководството на клуба." Това заяви пред "България Днес" легендата на ЦСКА Петър Жеков, който в разгара на предизборната кампания обясни, че е бил нежелан в Борисовата градина заради участието си като кандидат за