Защо строежът на Колежа напредва, а на Лаута се мотаят

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9686468 www.24chasa.bg
На стадион "Ботев" се работи ударно и трибуните нарастват с часове. Снимки: Авторът

В Ухан правят болници за 14 дни, но при нас има правила, обясни забавянето на "Локомотив" Костадин Язов

Ако не мине котка път, през май се очаква машините да влязат

Как е възможно на единия стадион да се строи ударно, а на другия още нищо да не е започнало? Нали по едно и също време се отпуснаха парите за двата обекта?

Тези въпроси си задават фенове, наблюдавайки как работата на Колежа напредва не с дни, а с часове. Там от месеци техника и работници  действат здраво. А на "Локомотив" все още един пирон не е забит.

"Защо на единия отдавна се работи, а на другия - не", недоумяват спортисти. Преди време почетният президент Христо Бонев заяви отчаяно, че няма да доживее да види обновен "Локомотив". И запрати стрели към общината. Оттам пък отвърнаха, че вината не е тяхна, а на самия клуб.

Каква е картината на двата обекта към днешна дата?

Нито ден не е спирала работата дори в най-студените зимни месеци на Колежа. 50 работници са непрекъснато там, дори и в почивните дни. Кранове, камиони, работници - просто се вижда напредъка. 

"Вече полагаме редовете на любимата на "жълто-черните" фенове трибуна Изток", каза пред 24plovdiv.bg един от бригадирите. Бетон се лее из ведро и по другите части на стадиона.

Според строителите първият етап ще завърши в началото 2022 г.. Това ще позволи на "Ботев" да се върне в своя дом и да играе домакинските си мачове. След като приключи цялостната реконструкция, Колежа ще получи четвърта категория от УЕФА и на него ще могат да се играят международни мачове, в това число и двубои от полуфиналите на европейските клубни турнири.

За цялостно завършване обаче са необходими още 27 милиона лева. "Ботев" ще ги търси от инвеститори. Въпросът е ще се намерят ли такива, които да развържат кесии.

Проектът предвижда и над 600 места за паркиране около съоръжението. Обмисля се и многоетажен паркинг в близост.

Общата стойност  на цялостната реконструкция е 52 милиона лева с ДДС, а на този етап държавата е осигурила половината.

С родилни мъки се очаква през май да стартира строителството и на "Локомотив", ако не мине котка път. В последния ден на м.г., навръх 31 декември в общината беше подписан договорът за проектиране и строителство. Започнаха геоложки проучвания, необходими за изготвянето на идейния и техническия проект.

На 26 февруари т.г. кметът Здравко Димитров се запозна на място, посрещнат от спортния директор Георги Иванов, управителя на фирмата, която ще строи стадиона Живко Желев и кмета на район "Южен" Костадин Язов. Там Христо Бонев каза болката си, че нещата се мотаят.

"Геоложкият доклад е предаден на конструкторите за изготвяне на количествено-стойностната сметка. Пуснали сме съгласувателни писма към всички експлоатационни дружества. Идейният и техническият проект за всяка една от трите трибуни, подлежащи на реконструкция, ще бъдат внасяни за разглеждане в общината поетапно", обясни Язов, който е кмет на район "Южен". Но и заклет локомотивец.

Според него става въпрос за архитектурния и конструктивния проект, генералния план, прокарването на ВиК и електрическата инсталация. Подготвят се и кофражните планове за козирката на централната трибуна. След това ще бъдат направени още две - Бесика и Спортклуб. Предстои и изкарването на строително разрешение, като срокът за това е 40 дни.

Ще бъде изготвено възлагателно писмо за проектиране. Очаква се всички документи да бъдат внесени в градската управа следващата седмица. След одобрението им, което също отнема време, има 14-дневен срок за обжалване. Ако всичко бъде точно, през май се очаква да бъде издадено строителното разрешение и машините да влязат. През това време трябва да се подготви строителната площадка и обезопасяването на местата за работниците и футболистите. Ще бъде създадена организация да се строи по време на тренировките и мачовете на футболистите.

"Само в Ухан могат да изградят болници за 14 дни, но тук си има правила, които се спазват", заяви Костадин Язов. Той добави, че строежът на стадион "Христо Ботев" е започнал веднага, след като е осигурено финансирането му, тъй като там  има готов проект и количествена сметка.

За  "Локомотив" трябвало малко търпение и спокойствие и всичко щяло да си дойде на мястото. Язов напомни, че има сериозни глоби за строителство без необходимите книжа. Прогнозите на специалистите са спортният комплекс в парк "Лаута" да бъде готови напълно през 2022 г.

Стадион "Пловдив" - голямата болка 

"Ботев" и "Локомотив" рано или късно ще станат, но за стадион "Пловдив" няма изгледи. Той е голямата болка на пловдивчани.

Огромният спортен комплекс от години не се ползва за тренировки и официални състезания. Много кандидати  да инвестират в него имаше през годините, но си остана само... желанието.  А съоръжението става все по-опасно. 

Големите спортисти могат да помогнат за довършването и модернизацията на градския стадион "Пловдив"", заяви предизборно бившият футболист на "Локомотив" (Пловдив) Любомир Корадов.

"Близо до стадиона е Спортният диспансер, който също не е в добро състояние и трябва да бъде превърнат в модерен комплекс за възстановяване и лечение", смята. Настоява и Спортното училище "Васил Левски" да се превърне в привлекателно място за децата не само от Пловдив и региона, но  в цялата страна. Това, разбира се, са само думи. А, както се знае, дела трябват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сама си изхвърля боклука фолкпевицата Мария, видя "България Днес". Миньончето чинно занесе до контейнера торбата със смет, която беше със сериозни за нея размери. След като освободи място в колата си, Мария запълни багажника с торбички с покупки. Браво! Снимки: "България

Най-добрият български плувец Антъни Иванов се раздели с ученическата си любов. Той е скъсал с гаджето си Габриела Димитрова преди няколко месеца, научи "България Днес". Оттогава е сам и няма нова любима до себе си. "Приятелка нямам - сподели един от най-популярните ни спортисти. - Предпочитам да не коментирам нещата между нас

"Очаквам разговор с Любо Пенев. Ако той поиска отново да бъда на стадион "Българска армия", ще се отзова, но крайното решение е на ръководството на клуба." Това заяви пред "България Днес" легендата на ЦСКА Петър Жеков, който в разгара на предизборната кампания обясни, че е бил нежелан в Борисовата градина заради участието си като кандидат за