Продават зеленията и казват рецепти за приготвянето й
Хайде на пресните коприва и лапад! Много желязо съдържат и борят коронавируса.
С този призив баби приканват минувачи по стълбите на подлеза срещу "Тримонциум" в Пловдив. Разперили сергии със зеленията, те хвалят стоката си и дори дават рецепти как да бъде сготвена.
"Вижте колко е младичка само! Пликчето струва 2 лева", казва едната. Твърди, че я е брала копривата във вилна зона Отдих, Карловско. "Чиста е много. Само дъжд я е пръскал", казва тя. И веднага казва как да се сготви. "Става за каша, за супа и най-вече помага при косопад. Трябва да се запари и след това с водата се мие главата. Косата пониква веднага", твърди търговката.
Минувачка си спря и посегна към пликче с млади връхчетата. "Колко грама има вътре", пита клиентката. Е, чак пък грамове! - отговаря бабата. До копривата е наредила и връзки с пресен лапад.
"Той пък колко е вкусен само! Става на всякакви манджи. Постел лапад с ориз на тава е върхът. Много върви и с пиле, а с агнешко е класика!", твърди продавачката. Казва, че една връзка съдържа 15-16 листенца и струва 70 стотинки.
На метри от нея е застанала друга конкурентка. Тя е надиплила връзките със зеленията в кашонче, за да не увяхват, а други две-три е извадила на показ. "Моите връзки съдържат по 22 листа и струват 60 стотинки. Брала съм лапада в Марково. Там е много чисто. Никакви кучета не са го напикавали", уверява жената с маска на устата.
Млада дама тутакси се спря и си взе 5 връзки. "Толкова са нужни, за да стане една манджа", допълни клиентката и плати 3 лева. Казва, че цяла зима й омръзнало да готви кисело зеле, гювечи и боб. Била петимна да хапне нещо свежо.
Доволна от покупката, продавачката веднага й даде рецепта. "Направи си постни сармички с лапад. Много са вкусни. Предварително леко попарваш листата. В тенджерка задушаваш две връзки пресен лук в мазнина. После слагаш една чаша измит ориз да се позапържи, ръсиш малко червен пипер и доливаш три чаши вода. Овкусяваш с черен пипер и пресен джоджен. Оризът трябва да ти е напълно сварен. Като поотдъхне, го завиваш в листата и редиш сармичките плътно една до друга в тавичката. Сипваш половин пръст водичка и ги пъхаш във фурната за 5-10 минути. Вадиш и ядеш. Ако ги полееш с подлучено кисело мляко, пръстите ще си оближеш", почти рецитира търговката.
"Какво да правим, чедо? Гледаме някой левче да изкараме, че пенсиите не стигат. А и сега е сезонът на лапада и копривата. Защото хората от града да не си хапнат", казват жените.