Съветник от ДПС към властта: Елате в "Столипиново", боклуците стигат до 1-те етажи

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9567794 www.24chasa.bg
Боклуците в "Столипиново" стигат до първите етажи.

- Толкова много пари не е имало за районните кметове, подчерта Здравко Димитров

- Над 2 млн. лева за външни услуги е записала общината

Каня целия общински съвет заедно с кмета да дойдат в "Столипиново" и да видят междублоковите пространства. Заринати са в боклуци, които стигат до първите етажи на блоковете.

Това заяви съветникът от ДПС Али Байрям по време на дебатите за бюджета на града.  Той посочи, че етническият квартал е само на 3 км от центъра на Пловдив и затова  трябва да се облагородява и залесява.

Байрям поиска 330 000 лева за ремонт на улиците "Елба" и "Храбрец", които били в тежко състояние. Парите настоя да бъдат прехвърлени на район "Източен". А за район "Централен" предложи да бъдат дадени 35 000 лева за проектиране на улици.

Лавина от искания за отпускане на средства отправят общински съветници по време на дебата за бюджета, която трябва да се гласува. Годишната финансова сметка на Пловдив е в размер на 418 млн. лева. Кметът Здравко Димитров отбеляза, че 80 млн. лева се отпускат на районните кметства. По думите му толкова много пари те не са получавали. За здравеопазване се отделят 21 млн. лева, а за социални дейности - 24 млн.

Сериозни суми са предвидени и за културата, като 10 млн. лева отиват за Небет тепе и северната част от Римския форум. За културния календар са записани 2 млн.лева, толкова се дават и на фондация "Пловдив 2019".

Йордан Иванов от ДСБ настоя да бъдат заделени 80 000 лева за ремонт на пет подлеза, както и 230 000 лева за закупуване на умна система за паркиране в централната градска част. По думите му сегашните служители в синята зона не били ефиктивни и за техните заплати отивали повече средства.

Независимият съветник Слави Георгиев посочи, че общината завишава от 1,6 на 2,085 млн. лева средствата си за външни услуги. "Психолози ли ще назначавате", попита той. И предупреди, че с приемането на този бюджет изтича половината мандат на Здравко Димитров.

Шефът на съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев направи редица предложения. Настоя от заложените 348 595 лева за мониторинг на сметището в Цалапица да останат само 100 000, колкото през м.г. А останалата сума да се даде на "Чистота" за закупуване на нова техника. Илиев настоя от средствата за външни услуги общината да задели 28 350 лева за закупуване на нов аквариум в Природонаучния музей. Както и да се дадат допълнително 100 000 лева на район "Източен", 160 000 - на "Северен" и 300 000 лева - на "Централен". 

Димчо Петров от ВМРО пък поиска 60 000 лева за проектиране на нови паркове и 500 000 лева за фонд "Образована раждаемост". А Атанас Узунов от ГЕРБ предложи да се отпуснат 45 000 лева за ремонт на физкултурния салон в училище "Братя Миладинови".

Най-крупната сума предложи д-р Атанас Баташки от БСП. Той настоя да се заделят 3 млн. лева за почистване на коритото на Марица в чертите на Пловдив, което е обрасло и може да предизвика наводнения, ако нивото на реката се покачи. Д-р Веселка Христамян от ДБ предложи да се отпуснат 60 000 лева за занималня в Арменското училище.

Някои напомниха думите на бившия кмет Славчо Атанасов, който казваше "бюджетът не е татко Барба, за да го разтягаш".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сама си изхвърля боклука фолкпевицата Мария, видя "България Днес". Миньончето чинно занесе до контейнера торбата със смет, която беше със сериозни за нея размери. След като освободи място в колата си, Мария запълни багажника с торбички с покупки. Браво! Снимки: "България

Най-добрият български плувец Антъни Иванов се раздели с ученическата си любов. Той е скъсал с гаджето си Габриела Димитрова преди няколко месеца, научи "България Днес". Оттогава е сам и няма нова любима до себе си. "Приятелка нямам - сподели един от най-популярните ни спортисти. - Предпочитам да не коментирам нещата между нас

"Очаквам разговор с Любо Пенев. Ако той поиска отново да бъда на стадион "Българска армия", ще се отзова, но крайното решение е на ръководството на клуба." Това заяви пред "България Днес" легендата на ЦСКА Петър Жеков, който в разгара на предизборната кампания обясни, че е бил нежелан в Борисовата градина заради участието си като кандидат за