Ресторантите в Пловдив се пукат, почти ги резервираха

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9561228 www.24chasa.bg
През уикенда ресторантьорите трескаво се подготвяха за отварянето на 1 март. Снимки: Авторът

- Дамите напълниха фризьорските салони, искат с прически да са на заведение

- Хайки от полиция и здравни инспектори следят за нарушения

За дни наред са направени резервации в пловдивските ресторанти, които отварят след 3-месечен локдаун.

"Нямаме свободни места за 1 март", е честият отговор при позвъняване за запазване на маса. Пловдивчани буквално са обезумели и копнеят да седнат в заведение, за да се черпят с приятели. Собственици твърдят, че редовните им посетители са започнали да резервират веднага щом разбрали за отварянето.
"Дори за приятели нямам свободно място. Всичко е запълнено", каза управител на квартално заведение в район "Западен", известно с достъпните си цени и добрата кухня. Така е и на други места в града, установи репортерско проучване. Почивните дни преминаха в лъскане и подреждане на маси и зареждане с продукти.
"Имахме малко време да се подготвим, затова се сблъскахме с всякакви проблеми. Добре че 90% от дългогодишните ни доставчици дадоха продукти, без да ги платим, въпреки че и те самите не са в цветущо състояние заради пандемията. Ще се издължим, когато се завърти колелото. Уговорката е това да стане до 10-15 дни", коментира Надя Крумова, която е управител на класен ресторант в центъра на града. Според изискванията на здравното министерство от 80-те маси на закрито в този обект само 40 ще са заети, а отвън – 50.
Крумова обясни, че персоналът е на линия. През времето, когато са били затворени, сервитьори и готвачи са излезли в неплатен отпуск. Получавали са обезщетения по програмата на кабинета "Запази ме".
"За всички сега е трудно, но пловдивчани са зажаднели да седнат с компания извън домовете си. Списъкът ни с резервации е пълен. Ново меню не сме правили, асортиментът ни и без друго е достатъчно голям", заяви шефът на ресторант до ОУ "Елин Пелин" в кв. "Христо Смирненски".
В кв. "Кючук Париж", където няколко заведения фалираха в пандемията, оцелелите пък се молеха заразените да не растат, за да не ги затворят отново.
"Толкова пъти досега ни слагаха катинара, че със свито сърце очакваме някоя нова заповед. Не смеем да се зарадваме", казаха от ресторант на бул. "Никола Вапцаров". По думите на собственика добрата кухня е спасила заведението. 27 ноември е бил последният работен ден за повечето му служители, когато са излезли в неплатен отпуск. Останали само готвачите, за да приготвят храна за вкъщи. Сега обаче всички се завърнали и очакват с нетърпение посетители.
Отварянето на ресторантите и кафенетата докара навалица във фризьорските и козметичните салони в Пловдив.
"Часовете ни са попълнени за цяла седмица. Клиентките искат да отидат на купон с прическа и атрактивен маникюр. Най-голям е напливът за 7 и 8 март, когато ще се наложи да работим от ранни зори", обясниха от студио за красота в центъра на града. Според персонала пловдивчанки не се стряскали от скъпите цени на фризурите и козметичните процедури, за да изглеждат добре.
Междувременно от РЗИ и полицията се готвят за акция още в първия ден след отварянето на заведенията. Те ще следят за нарушения и спазване на мерките, които включват дистанция, брой клиенти и работно време. Според заповедта на здравния министър заведенията могат да работят до 50% от капацитета си. Това означава, че на маса не могат да бъдат повече от шестима души. А при организирани семейни тържества максимумът е 15. Работното време е до 23 часа.
Чак на 1 април ще отворят нощните барове и дискотеки.

Шефът на ресторантьорите: Готвачите ни избягаха по заводи и строежи

Внасят украинци, за да запълнят дефицита от кадри

РУМЕН ЗЛАТАНСКИ

От липса на готвачи се оплака пред 24plovdiv.bg шефът на сдружението на ресторантьорите и хотелиерите "Тракия" Еньо Енев.
"В този бизнес това е най-важната фигура. Създаването на качествени кадри e труден и продължителен процес и липсата на такива хора се усеща. Има недостиг и на сервитьори , бармани, както и на други позиции, но тях по-бързо и лесно можеш да обучиш. А за създаването на добър готвач са необходими години", коментира той.
Енев се надява вече да няма затваряне на заведения, в противен случай браншът щял да фалира и възстановяването му ще е трудно.
"Заради локдауна загубихме на национално ниво хиляди хора. Те отидоха в да работят в други сектори на икономиката - в заводи, транспорт, търговия и строителство. Много е трудно да ги върнем обратно, след като останаха без работа и няма гаранция, че това няма да стане отново", заяви Енев.
Шефът на ресторантьорите в Пловдив обясни, че са взели предпазни мерки срещу разпространението на заразата. Монтирали специални лампи срещу вируса, отделно ще извършват дезинфекция. От правителството уверили ръководството на бранша, че украински младежи, които искат да се трудят в ресторантьорството и туризма у нас, ще получават по-бързо визи, за да могат нашите работодатели да решат проблема с кадрите.

"Както се видя, дори и при затворени заведения, се увеличава броят на заразените с коронавирус. Значи проблемите трябва да се търсят другаде. Надявам се властите да са се убедили в това. От нашите заведения няма да тръгне зараза", гарантира Енев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сама си изхвърля боклука фолкпевицата Мария, видя "България Днес". Миньончето чинно занесе до контейнера торбата със смет, която беше със сериозни за нея размери. След като освободи място в колата си, Мария запълни багажника с торбички с покупки. Браво! Снимки: "България

Най-добрият български плувец Антъни Иванов се раздели с ученическата си любов. Той е скъсал с гаджето си Габриела Димитрова преди няколко месеца, научи "България Днес". Оттогава е сам и няма нова любима до себе си. "Приятелка нямам - сподели един от най-популярните ни спортисти. - Предпочитам да не коментирам нещата между нас

"Очаквам разговор с Любо Пенев. Ако той поиска отново да бъда на стадион "Българска армия", ще се отзова, но крайното решение е на ръководството на клуба." Това заяви пред "България Днес" легендата на ЦСКА Петър Жеков, който в разгара на предизборната кампания обясни, че е бил нежелан в Борисовата градина заради участието си като кандидат за