Нови кладенци копаят в Брестовица заради мангана във водата

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9556674 www.24chasa.bg
Дани Каназирева инспектира на място старта на строителните дейности

Дублиращи тръбни кладенци, снабдени с потопяеми помпи, елзахранване и автоматика, започна да изгражда ВиК и в Брестовица. Така дружеството ще ликвидира проблема с мангана в чешмите на хората. Старта на строителството дадоха областният управител Дани Каназире и управителят на водното дружество Спартак Николов. Новите водоизточници ще са три, колкото бяха и старите, замърсени с тежкия метал, и се намират в помпената станция край с. Кадиево.

Средствата за тях - 120 хиляди лева, са осигурени от ВиК. Срокът за изпълнение е 20 работни дни.

„ Дадох дума на хората от Брестовица още през лятото. Това е първата стъпка към осигуряване на чиста питейна вода за населението в изпълнение на поетия ангажимент от държавните институции за решаване на проблема с наличието на манган", заяви Каназирева.

От своя страна Спартак Николов допълни, че веднага след излизането на експертния доклад и предписаните от специалистите в него мерки, работата от страна на ВиК е започнала.

Чистата вода ще се добива от долния водоносен пласт. Досегашните водоизточници ще бъдат изолирани, за да не се замърсят и новите с манган. Остава обаче проблемът с вътрешната и външната водопроводна мрежа и съоръжения – водоеми и помпена станция.

„Следващата седмица очакваме стартиране на процедурата по възлагане на проектирането и строителството на новия водопровод", каза Каназирева.

По думите й хората не бива да се притесняват за трасето на новия водопровод, защото има съвременни технологии, които позволяват безизкопно полагане на тръбопроводи.

Според главния експерт в областната администрация инж. Митко Стойчев новият водопровод може да се положи на мястото на стария, без да се налагат изкопни работи.

Едната технология е така наречената „бърстинг”, при която с торпедо се разбива и премахва старата тръба и в същото време се поставя новата, като тя може да е с по-голям диаметър. Другата безизкопна технология е полагане тръба в тръба. Тя може да бъде използвана по два начина – в съществуващата да бъде вкарана новата тръба или  свита полиетиленова, която се разгъва с топъл въздух и заема формата на водопровода.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сама си изхвърля боклука фолкпевицата Мария, видя "България Днес". Миньончето чинно занесе до контейнера торбата със смет, която беше със сериозни за нея размери. След като освободи място в колата си, Мария запълни багажника с торбички с покупки. Браво! Снимки: "България

Най-добрият български плувец Антъни Иванов се раздели с ученическата си любов. Той е скъсал с гаджето си Габриела Димитрова преди няколко месеца, научи "България Днес". Оттогава е сам и няма нова любима до себе си. "Приятелка нямам - сподели един от най-популярните ни спортисти. - Предпочитам да не коментирам нещата между нас

"Очаквам разговор с Любо Пенев. Ако той поиска отново да бъда на стадион "Българска армия", ще се отзова, но крайното решение е на ръководството на клуба." Това заяви пред "България Днес" легендата на ЦСКА Петър Жеков, който в разгара на предизборната кампания обясни, че е бил нежелан в Борисовата градина заради участието си като кандидат за