Още 5000 работни места в IT сектора и бизнес услугите се отварят в Пловдив

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9408038 www.24chasa.bg
Зам.-кметът Стефан Стоянов посочи като приоритет привличането на повече финансови компании, които се занимават с билинг, счетоводство и управление на финансовите потоци.

Търсят хора с добри счетоводни и икономически знания и поне един чужд език

Пловдивската община е пред финал на преговори с две  международни аутсорсинг компании, които ще открият свои центрове в в града. Водят се  разговори и с още 5-6 такива. Градът има потенциал да разкрие още 5000 работни места в този сектор. В момента заетите са около 7000.

Това съобщи пред 24plovdiv.bg зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов.

Около 7 хиляди души работят в IT и BPO аутсорсинга в Пловдив. 
Снимка: Pexels
Около 7 хиляди души работят в IT и BPO аутсорсинга в Пловдив. Снимка: Pexels

Той допълни, че секторът на бизнес услугите, IT и аутсорсинга е най-бързо развиващият се в местната икономика, който носи 27,9% от приходите и се нарежда на второ място след промишлеността, която прибавя 40 на сто.

В Пловдив действат над сто високотехнологични компании с близо 7000 служители.

„Този бизнес  задвижи и строителството на офис сгради, в момента тук се изграждат 50-60 хил. кв. м“, подчерта зам.-кметът.

Близо 11 хиляди студенти в Пловдив учат в специалности, които представляват пряк интерес за аутсорсинг компаниите.

Според Стоянов другите предимства на града са значително по-ниските разходи за данъци и заплати, а също и наличието на добре квалифицирана работна ръка.

„Тези индустрии задържаха много млади хора и създадоха отделен голям сектор. Нашата работа е да привличаме подобни компании - или директно от чужбина, или преговаряме с компании с изградени центрове в София да отворят втори или трети офис в Пловдив“, отбеляза зам.-кметът.

Аутсорсингът набира скорост в световната икономика през последните 30 години. Утвърди се тенденцията големи световни компании да изнасят странични за основния им бизнес дейности на подизпълнители.

„Навремето бяха модерни кол-центровете, чието присъствие напоследък е силно намаляло. Това ниво на обслужване на клиентите вече се прави от ботове. Сега се развива по-високото специализирано ниво на обслужване - например финансово или счетоводно, специфично обслужване на клиенти или вътрешнофирмени процеси и други“, обясни Стоянов.

Обикновено средните и големи фирми стъпвали в града, като опитват пазара на труда с откриването на между 10 и 50 работни места. В 99 процента от случаите това ставало бързо и компаниите продължавали да се разширяват.

По думите на Стоянов друга положителна страна е склонността на фирмите от бранша да наемат млади хора без опит. Това давало възможност на един студент например да започне почасова работа и да продължи следването си, а след като се дипломира да реши по какъв път да поеме.

В същото време професионалистите в бранша, особено IT-инженерите, са сред най-добре платените в страната. Спектърът на възнагражденията варира от 1060 до над 7-8 хил. лева за тясно специализирани позиции.

Стоянов посочи като приоритет привличането на повече финансови компании, които се занимават с билинг, счетоводство и управление на финансовите потоци, тъй като все още присъствието им в Пловдив е слабо.

„Разполагаме с добър потенциал сред възпитаниците на Търговската гимназия и на добре развитите икономически специалности в местните университети. Най-често се търсят хора с добри счетоводни и икономически знания и поне един чужд език. Огромен е и интересът към IT-инженерите“, посочи Стоянов. Като положителен пример даде с две банки, които изнесли звената си за обслужване на клиенти в Пловдив.

Друга силна страна на града според него е, че в него вече живеят и работят над 18 хиляди чужденци. В последно време много от тях идвали именно по линия на развитието на бизнес услугите.

„Този бизнес е една от причините да има положителна миграция към града на млади хора от страната и чужбина. Тук те намират по-ниски битови разходи, отлични възможности за кариера и добро качество на живот“, смята зам.-кметът.

Според Стоянов по време на коронакризата компаниите от сектора на бизнес услугите са развили и доста по-широко и гъвкаво разбиране за работата от вкъщи и не толкова задължителното присъствие в офиса. Те могат да наемат хора, които живеят навсякъде, стига да притежават нужните квалификации и умения.

Друга тенденция била фирмите да отварят по-малки офиси на повече места, за да си осигурят гъвкавост на наемане и работа на служителите. „Компаниите, наемащи IT-инженери, например отварят офиси на Черноморието и приканват служителите си да работят през лятото от морския бряг. Програмистите все пак са най-високоплатени специалисти, които са и малко- по-разглезени“, обясни той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Не искам да раждам повече." Това разкритие направи Ирина Тенчева. Половинката на продуцента на "Фермата" Иван Христов е майка на три деца. Едно от тях е плод на любовта й с телевизионера. А другите два са от предна връзка. "Трудно е с толкова много деца. Но казвам стоп на ражданията", призна в ефира на "Черешката на тортата" Тенчева

Със старо фото от гимназията Руши Видинлиев пали женските страсти във виртуалното пространство посред ледения януари. "Обичам те", пише му Катето Евро, а Мила Роберт, щерката на Ваня Щерева, му праща дигитални сърчица и намеква, че не би му простила, ако върне времето назад и го срещне. Майка й, самата Ваня Щерева, също праща виртуално сърце

Пържени филийки, здравословна напитка и вкусно сирене. Така фолкзвездата Глория глези бременната си щерка Симона, видя "България Днес". "Мама е най-страхотната!" - похвали се дъщерята на певицата, която е в напреднала бременност и очаква първото си отроче. Съвсем скоро Глория ще стане баба и с трепет очаква детето да се появи на бял свят