Жан Виденов съкратен като преподавател в Пловдив, покри се

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9265073 www.24chasa.bg
Жан Виденов дълги години преподаваше управленски дисциплини, сега е съкратен.

- Не се е пенсионирал, той е на 61 г. и му е рано, обявиха от НОИ

- Засега е никъде, твърди отговорен фактор в БСП

- Ще го направя водач на листа, ако желае, каза неговият другар Ангел Димов

Доц. Жан Виденов е съкратен от Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив от 2 октомври. Освободени са и всички преподаватели, а студентите са пренасочени в други вузове.

Това обявиха пред 24plovdiv.bg от частния вуз, който е в несъстоятелност. Никой от доскорошните колеги на бившия премиер не знае къде е той, нито с какво се занимава. Телефонът му е изключен.

"Не водим учебен процес", казаха от висшето училище, което е правоприемник на Европейския колеж по икономика и управление. В него Виденов освен преподавател по управленски дисциплини беше и главен секретар.

"Не е регистриран на борсата по труда", обявиха от пловдивското поделение на НОИ.  Оттам опровергаха информацията, че бившият премиер се е пенсионирал. Той е на 61 г. и още му е рано за това.

Справка по пловдивските вузове показа, че Виденов не е приютен в нито един от тях. "Понастоящем не провежда учебни занятия във факултета по икономически и социални науки. Доц. Виденов е водил лекции до юни месец т.г. на бакалаври по дисциплината "Управление на проекти", заявиха от ръководството на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".  И от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите отрекоха бившият министър-председател да е при тях.

"Не, не е кандидатствал, нито преподава във факултета по обществено здраве", категорична бе и ректорката на Медицинския университет в Пловдив проф. Мариана Мурджева.

Къде е Жан Виденов, продължихме да питаме хората, с който той поддържа връзка.

Най-близкият му съратник е бившият червен депутат от зората на демокрацията Ангел Димов. "Още миналата година Жан ми се оплака, че нещата в Европейското висше училище по икономика и мениджмънт не вървят, защото нямали студенти. Предложих да му помогна. Но той ми каза: "Ще се оправя", разказа пред 24plovdiv.bg Димов. Според него Виденов няма да остане на улицата, защото "навсякъде ще го вземат с неговото образование, знания и опит".

"Търсих го, но телефонът му е изключен. А той винаги ми вдига. Но моята партия "Български път" напролет ще участва в изборите  и ако Жан се съгласи, ще го направя водач на листата ни за Пловдив-област. 50 000 сигурни гласа ще ми донесе, той е перспективен. Но момчето се умори да се бори", жали го Ангел Димов.

И бившият колега на Виденов от колежа Спас Гърневски, който в момента се лекува в болница от COVID, няма представа с какво се занимава някогашният му политически опонент. Впоследствие двамата работиха заедно и Гърневски коренно си промени мнението за него в положителна насока. Мъчно му е, че такава съдба е споходила висшето училище, в което настоящият депутат от ГЕРБ е работил 10 г. до пенсионирането си.

"Всеки се спасява поединично. Не съм чула Жан да е на борсата", заяви и Валентина Семерджиева, преподавател във фалиралия вуз и бивш финансист на Пловдив при кметуването на Спас Гърневски. Тя също не знае с какво се занимава Виденов след съкращението му.

И Анастас Бадев, бивш зам.-кмет на Пловдив и дългогодишен колега на Виденов в частния вуз няма представа къде е той сега. "Чух, че в някаква фирма са го взели, но коя е - нямам представа. На всеки може да се случи, няма значение какъв си бил. В частния бизнес е така", заяви Бадев. Самият той в момента е без работа. "12 г. бях в общината, толкова изкарах и във вуза. На първо време ще се почивам и ще се крия от коронавируса", допълни Бадев.

"Засега Виденов е никъде", твърди отговорен фактор в пловдивската БСП. 

И бившият депутат от БСП доц. Пламен Славов, сега преподавател  по история на религиите в ПУ "П. Хилендарски", няма представа с какво се прехранва Жан. "Беше хоноруван преподавател при нас. Говорим за човек, който е бил начело на държавата. Притежава потенциал и административен капацитет. Това трябва да се използва", коментира Славов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С чанта, в която се носят секретни документи, се придвижва Димо Гяуров, видяха замаскираните папараци на "България Днес". Бившият шеф на разузнаването обикаля София с бърза крачка, замислен за международното положение и последващите от това проблеми за националната ни сигурност. Дали в чантата си Димо носи тайни материали или продукти за салата

Сама обикаля из софийските улици Даниела Серданова, видяха влюбчивите папараци на "България Днес". Преди две години психоложката се раздели със социалния антрополог Харалан Александров след близо 8-годишна връзка, като така и не стана ясно каква е причината за разлъката. Серданова беше женена за футболиста Любо Пенев, двамата имат дете

Пременен с огромен шлифер се придвижва из София Никола Филчев, видяха честните папараци на "България Днес". Бившият главен прокурор се порадва на цъфналите по градините дръвчета, след което с бавна стъпка се отправи към дома си. Снимки: "България