Жан Виденов съкратен като преподавател в Пловдив, покри се

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9265073 www.24chasa.bg
Жан Виденов дълги години преподаваше управленски дисциплини, сега е съкратен.

- Не се е пенсионирал, той е на 61 г. и му е рано, обявиха от НОИ

- Засега е никъде, твърди отговорен фактор в БСП

- Ще го направя водач на листа, ако желае, каза неговият другар Ангел Димов

Доц. Жан Виденов е съкратен от Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив от 2 октомври. Освободени са и всички преподаватели, а студентите са пренасочени в други вузове.

Това обявиха пред 24plovdiv.bg от частния вуз, който е в несъстоятелност. Никой от доскорошните колеги на бившия премиер не знае къде е той, нито с какво се занимава. Телефонът му е изключен.

"Не водим учебен процес", казаха от висшето училище, което е правоприемник на Европейския колеж по икономика и управление. В него Виденов освен преподавател по управленски дисциплини беше и главен секретар.

"Не е регистриран на борсата по труда", обявиха от пловдивското поделение на НОИ.  Оттам опровергаха информацията, че бившият премиер се е пенсионирал. Той е на 61 г. и още му е рано за това.

Справка по пловдивските вузове показа, че Виденов не е приютен в нито един от тях. "Понастоящем не провежда учебни занятия във факултета по икономически и социални науки. Доц. Виденов е водил лекции до юни месец т.г. на бакалаври по дисциплината "Управление на проекти", заявиха от ръководството на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".  И от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите отрекоха бившият министър-председател да е при тях.

"Не, не е кандидатствал, нито преподава във факултета по обществено здраве", категорична бе и ректорката на Медицинския университет в Пловдив проф. Мариана Мурджева.

Къде е Жан Виденов, продължихме да питаме хората, с който той поддържа връзка.

Най-близкият му съратник е бившият червен депутат от зората на демокрацията Ангел Димов. "Още миналата година Жан ми се оплака, че нещата в Европейското висше училище по икономика и мениджмънт не вървят, защото нямали студенти. Предложих да му помогна. Но той ми каза: "Ще се оправя", разказа пред 24plovdiv.bg Димов. Според него Виденов няма да остане на улицата, защото "навсякъде ще го вземат с неговото образование, знания и опит".

"Търсих го, но телефонът му е изключен. А той винаги ми вдига. Но моята партия "Български път" напролет ще участва в изборите  и ако Жан се съгласи, ще го направя водач на листата ни за Пловдив-област. 50 000 сигурни гласа ще ми донесе, той е перспективен. Но момчето се умори да се бори", жали го Ангел Димов.

И бившият колега на Виденов от колежа Спас Гърневски, който в момента се лекува в болница от COVID, няма представа с какво се занимава някогашният му политически опонент. Впоследствие двамата работиха заедно и Гърневски коренно си промени мнението за него в положителна насока. Мъчно му е, че такава съдба е споходила висшето училище, в което настоящият депутат от ГЕРБ е работил 10 г. до пенсионирането си.

"Всеки се спасява поединично. Не съм чула Жан да е на борсата", заяви и Валентина Семерджиева, преподавател във фалиралия вуз и бивш финансист на Пловдив при кметуването на Спас Гърневски. Тя също не знае с какво се занимава Виденов след съкращението му.

И Анастас Бадев, бивш зам.-кмет на Пловдив и дългогодишен колега на Виденов в частния вуз няма представа къде е той сега. "Чух, че в някаква фирма са го взели, но коя е - нямам представа. На всеки може да се случи, няма значение какъв си бил. В частния бизнес е така", заяви Бадев. Самият той в момента е без работа. "12 г. бях в общината, толкова изкарах и във вуза. На първо време ще се почивам и ще се крия от коронавируса", допълни Бадев.

"Засега Виденов е никъде", твърди отговорен фактор в пловдивската БСП. 

И бившият депутат от БСП доц. Пламен Славов, сега преподавател  по история на религиите в ПУ "П. Хилендарски", няма представа с какво се прехранва Жан. "Беше хоноруван преподавател при нас. Говорим за човек, който е бил начело на държавата. Притежава потенциал и административен капацитет. Това трябва да се използва", коментира Славов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Какво ще стане утре?! звезда Възможни провокации в Печерската лавра Киев гони руските попове - заг. Украйна отнема централния манастирски комплекс от "агентите на Кремъл", свещениците обещават "да воюват" Тежка и напрегната сряда очакват в Киев заради връщането на най-голямата светиня в ръцете на украинската църква

С радостни целувки по бузите приветства колегата си Христо Петков Ани Пападопулу. Двамата се видяха в Народния театър преди представлението на Самуел Финци "Един кон влязъл в бар". Двамата актьори не бяха единствените колеги, дошли на представлението. В публиката бяха още Койна Русева, Снежина Петрова и други актьори

Пролетта дойде и не само дърветата се раззелениха. Знаменитата разследваща журналистка Миролюба Бенатова също надяна зелена премяна и тръгна по задачи. Снимки: България