От тях Hotfarm произвежда 30 вида продукти - сосове, сладка, разядки
Люта ферма” в с. Страшимирово край Белослав е мястото, което може да се нарече светът на лютите чушки.
Там семейство Родинови - Дарина, Христо и двете им дъщери Славена и Елена, отглеждат 300 вида от цял свят, като общо има 400 сорта. С тях произвеждат 30 различни бутикови продукти - сосове, сладка, пюрета, разядки, туршии, зехтин.
Веднъж при тях дошли германци и предложили да направят обща фирма. Но членовете на фамилията решават, че имат силите да я направят сами. Така се ражда идеята за предприятие Hotfarm. А сега Дарина говори с любов за “различния свят на яденето на люто”.
Семейството е създало затворен цикъл - от засаждането на зеленчуците, създаването на разсада, отглеждането, брането до преработката в цех. Всичко е изградено със собствени средства.
Въпреки че имат 300 вида семена, Родинови не отглеждат всички, а се съсредоточават върху това, което им трябва като суровина за продуктите, тъй като няма откъде другаде да си ги набавят.
Христо дори е
създал нов сорт
люта чушка -
кръстоска от два карибски. Там те растат като дървета, но новият сорт “Български дух” вирее ниско като българските чушки. В момента той е в процес да получи патент.
Топ готвачи именно от Мексико ги посещават миналата година, доведени от Института по кулинарни изкуства във Варна. Във фермата се провежда открит урок, а готвачите признават, че дори в тяхната страна не се яде люто на такова ниво, както у нас.
Родинови
предлагат
и лют тур -
разказват на посетителите истории за чушките и им приготвят пикантни коктейли, разядки, салати, ястия и десерти. Имат запитвания от много агенции, затова сега работят с дизайнер, за да направят мястото по-приветливо и просторно.
За да поемат поръчки и от чужбина, планират до 2 години да разширят цеха си. “Имаме много запитвания, но не бяхме готови. Нашето предприятие е бутиково и правим всичко на ръка”, казва Дарина.