Марияна Николова: С пилотна схема ще подпомагаме малкия бизнес в туризма

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/8872289 www.24chasa.bg
Марияна Николова

“Разработваме пилотна схема за подпомагане на представителите на малкия бизнес в туризма.” Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред "Канал 3". За да се случи това, правилата трябва да са ясни, документите да са публично достъпни по електронен път за администрацията, а сроковете - кратки, подчерта тя.

Вицепремиерът съобщи, че ще проведе среща със собственици на малки семейни хотели и къщи за гости, към които потребителите имат голям интерес. В планините тези места са със 100% заетост, както и в базите за рекреация. Условията там са чудесни и се спазват стриктно санитарно-хигиенните норми. Министър Николова обърна внимание и на възможностите за предлагане на балнео- и СПА услуги, които преди са били подценявани. Сега към тях има силно търсене например от германските здравноосигурителни каси. Работим по съвместна програма и очакваме от септември-октомври първите граждани от тази държава, поясни тя.

Марияна Николова се спря и значението на правителствената мярка за стимулиране на туристическите чартъри, която да привлече и повече британски туристи. По тази помощ ще се възползва значителна част от бранша. Субсидията е за над 55 млн. лв. и ще бъде осигурена от бюджета, като е ориентирана към поне 400 хил. туристи. Неусвоените средства ще се нотифицират за следващата година.

За нас сега е важно преди всичко да преминем плавно от този труден летен период към подготовката на зимния сезон, да запазим заетостта и доходите на хората. Мярката в подкрепа на бизнеса 60:40 за туризма се трансформира на 80:20 и се посреща много добре. Смятаме, че е необходимо тя да продължи не само до края на годината, но и до март 2021 г., съобщи още ресорният министър.

На Националния съвет по туризъм, който се проведе в Златни пясъци, се обединихме около идеята за спешен екшън план за плавно преминаване към есенния и следващия летен сезон. Ще се сформира Консултативен съвет по туризъм към министъра на туризма с представители от бранша, науката и други експерти, за да се предприемат още мерки за преодоляване на кризата с Ковид-19, поясни вицепремиерът Николова. Очаква се съветът да заработи през септември.

Вицепремиерът продължава интензивните си срещи с представители на бранша, с дипломати и др. Тя акцентира върху приноса на българските туристи за спасяване на сектора. Българинът започна да пътува много, стана взискателен и чувствителен турист, ето защо апелирам към бранша този гост да бъде уважаван и доволен. Разчитам и на медиите да популяризират България като Дестинация 2020 за българите. Необходимо е да положим съвместни усилия за промяна в маркетинга и рекламата и за дигитализацията на сектора. Предстои заедно с екскурзоводите да направим кампания в социалните мрежи за популяризиране на не толкова познати места в България. Очаквам предложения от бранша кои да са те, заключи министър Николова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни