Наум Шопов игра цар Борис Трети в три филма

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/8869633 www.24chasa.bg

Опит за портрет на актьора, когото наричаха

Аристократа на българското кино.

Кадър от филма
Кадър от филма "Цар и генерал". Най-вляво е Георги Черкелов

На 27 юли той щеше да навърши 90 г.

- Добре сте го показали нашия последен цар. Дажепо ако питате мен, още по-хитър беше...

Това казва Тодор Живков на писателя Любен Станев, по чийто сценарий Въло Радев засне филма “Цар и генерал” през 1965 г. Преди официалната му премиера за Живков и двама от секретарите на ЦК на БКП - Митко Григоров и Венелин Коцев, е организирана специална прожекция в Киноцентъра, преминала в “другарска почерпка”. Като чуват похвалата на Първия, повечето от гостите “се занадпреварваха да изказват положителните си впечатления от току-що гледания филм”, допълва сценаристът.

Главният “виновник” за тези щедри височайши похвали е актьорът Наум Шопов, който физиономия наистина изглежда като прероден цар Борис Трети.

Пак той е “виновникът” главният идеолог на републиката акад. Тодор Павлов да публикува разгромяващата статия със заглавие:

“Цар и генерал или

цар без генерал”

В нея той се мъчи да докаже, че филмът едва ли не иска да реабилитира последния български владетел като някаква сложна и трагична, но значима историческа фигура. За сметка на това образът на ген. Заимов бил съвсем блед и неубедителен.

Но пък с нарочно писмо престолонаследникът Симеон Втори лично поздравява Въло Радев и Наум Шопов за хубавия филм и им благодари за обективния образ на баща му. “Притежавам копие от филма и често с удоволствие го гледам”, пише Симеон в писмото си.

... Наум Шопов е роден на 27 юли 1930 г. Второ поколение актьор. Баща му Христо Шопов е основател и директор на Старозагорския театър, майка му Мара Шопова е актриса. Когато забременява, почти до раждането продължава да играе. В едно интервю Наум Шопов разказва как наистина е закърмен на сцената:

“Когато съм бил бебе само на няколко месеца, майка ми е продължавала да играе. Ние тогава сме живеели в театъра. И в някаква пиеса е играела майка с бебе, като една кукла е изпълнявала ролята на бебето. Но на едно представление, тъй като дошло време да ме кърми, тя излязла на сцената с мен вместо с куклата. И понеже съм се разплакал или от необичайната ситуация, или просто от глад, майка ми е дала да суча. Аз съм засукал гръдта ѝ на сцената...”

Наум се жени за колежката си Невена Симеонова, а техните деца Христо и Елисавета (Лиза) също тръгват по актьорския път. Лиза вече има успехи и в писането на сценарии и в режисурата.

Христо Шопов също се жени за колежка - Мариана Станишева. Техният син Наум, кръстен на дядо си, завърши медицина, но след участието си в сериала “Откраднат живот” май също ще избере фамилната професия.

Асен - синът на Лиза Шопова от брака ѝ с актьора Христо Мутафчиев, завърши НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов и вече партнира на баща си в Сатирата под режисурата на майка си в нейната пиеса “Трима мъже и една Маргарита”.

Наум Шопов-старши няма завършено средно образование, за ВИТИЗ пък да не говорим. Но като актьор можем да му пишем 6+. За сина му Христо, а и за много хора от гилдията, той е най-добрият.

На сцената започва като стажант-актьор в Стара Загора и Пловдив. После цели 25 години (с прекъсвания) е във Военния театър и през 1983 г. е поканен в Народния.

В киното дебютира

с епизодични роли

в “Бедната улица”, “Двама под небето”, “Инспекторът и нощта”... В “Крадецът на праскови” играе ролята на пленения офицер Де Грие. Режисьорът Въло Радев иска Наум да говори перфектен френски, но актьорът не знае езика. Трудно учи и репликите си. Написват ги с едри букви на големи картони и когато той трябва да произнесе фразата си, преводачът зад кадър го побутва с дълга летва. Да личи всичко това в готовия филм?! Големият майстор може да се справи с всяка ситуация.

И през 1966 г. на екран се появява “Цар и генерал”. Актьорът и режисьорът дълго търсят човешки черти, допустими за един цар, защото и двамата не искат да правят негов безличен портрет. Накрая се спират на самотата на монарха. Според тях не може един дълбоко интелигентен човек, какъвто безспорно е Борис III, да не се чувства самотен на върха на властта.

След като стигат до този извод, актьорът напълно потъва в образа на монарха. И неслучайно е отличен

с наградата за

най-добра

мъжка роля

на кинофестивала

в Карлови Вари.

Така Наум Шопов и Въло Радев разработват темата, която ще стане основна в творчеството на Габриел Гарсия Маркес - неговият роман “Сто години самота” излиза през 1967 г.

Наум Шопов играе още два пъти ролята на Борис III - в “Допълнение към закона за защита на държавата” (1976) и съветския супербоевик на Юрий Озеров “Войници на свободата” (1977). След това предава образа на колегата си Любомир Младенов, защото е убеден, че вече не може да добави нищо към него.

Разделил се с монарха, той обаче влиза в образа на друга личност от българската история. В “По дирята на безследно изчезналите” (1979) играе ролята на ген. Иван Вълков.

Генералът е силно противоречива личност - доказан патриот, но идеолог на жестоките масови репресии срещу левицата през 1923-1925 г. Актьорът, макар и с не много присъствие пред камерата, успява да изгради убедително сложния образ на генерала.

Може би малцина

си спомнят филма

“Завръщане”,

заснет през 1967 г., но забранен за излъчване и показан чак на 18 декември 1989 г. Той разказва за петима български емигранти, изпратени през 1942 г. от Съветския съюз с подводница в България, за да засилят антифашистката борба. Никой не ги чака на брега, те се разделят и всеки сам търси връзка с партизани и ятаци.

Наум Шопов е в ролята на Богдан, който е изваден от концентрационен лагер в Сибир и включен в една от бойните групи за България, изпращани от Коминтерна в Москва. В изражението и играта на актьора няма и помен от героичност и революционен патос. От него струи мъка за погубения му живот и изпепелената му душа. Няма героика, има дълбоко страдание. Богдан споделя преживяното с другарите си, но изпълнени с недоверие, те го убиват. После един по един загиват всички.

Филмовите режисьори обичат да работят с Наум Шопов заради умението му да се превъплъщава във всевъзможни образи, но и заради фанатичното му изпипване на всеки детайл в характера на героите си.

Наум Шопов е силен като драматичен герой - “Иконостасът”, “Небето на Велека”, “Князът”, “Вечни времена”, “Бедният Лука”, но и като герой в комедии - абсурдни като “Случаят “Пенлеве” и “Вилна зона”, или класически като “Топло”, “Роялът” и др. Впечатлява и в кримки, и в шпионски истории - “Инспекторът и нощта”, “Няма нищо по-хубаво от лошото време”, “Денят не си личи по заранта” и др.

Наум Шопов се е

снимал в над 70

филми и тв сериали,

но все си мисля, че киното можеше още да изцеди кинематографичните сили на актьора. Неслучайно в артистичната гилдия го наричаха Аристократа на българското кино. Той беше философ по дух и изключителен като превъплъщение.

Най-отявлените почитатели на киноактьора Наум Шопов знаят, че той опита и в режисурата. През 1972 г. той застана от другата страна на камерата и засне филма “Хляб” по едноименния разказ на Радичков от книгата му “Барутен буквар”.

Филмът е произведен в Учебноекспериментална студия към комитета на младите филмови дейци при СБФД. “Хляб” наистина е експеримент и в това е чарът му. Стана ясно, че актьорът владее не само силата на словото и диалога, но и можта на визията и образността. В рамките на 43 минути, колкото е новелата, режисьорът Наум Шопов прави дисекция на човещината и предателството.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане