На второ четене: По-улеснен режим за обновяване на телеком базовите станции

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/8763267 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

По-улеснен режим за обновяване на телеком базовите станции приеха депутатите на второ четене с промени в Закона за устройството на територията. Законопроектът е общ, и е изготвен въз основа на приетите на първо четене законопроекти, внесени от Спас Панчев и Юлиан Ангелов и група народни представители.

Обновяването на мрежите на операторите вече ще става по улеснена и съкратена административна процедура. Според приетите промени преоборудването, когато не се налага изкопни работи или промяна на конструкцията, може да става след становище от инжинер-конструктор и оценка от Националния център по обществено здраве за нивото на електромагнитните излъчвания.

Досега се изискваше за всяко технологично обновяване на мобилна станция да се издаде изцяло ново строително разрешение, а процесът отнемаше между 6 и 24 месеца.

Въпреки облекчените изисквания за обновяването на съществуващите базови странции, няма да се прави компромис с нормите за безопасност относно електромагнитните лъчи, тъй като предварителен и последващ контрол ще се упражнява от страна на здравните власти.

В Комисия за регулиране на съобщенията пък ще бъде създаден публичен регистър на базовите станции и резултатите от измерванията за електромагнитните излъчвания, с цел повече информираност на потребителите.

По време на разискванията Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че промените в закона не са подготовка за влизането на 5G мрежата у нас, а целят облекчаване на процедурата по модернизиране на съществуващата вече мрежа. По думите му изграждането на 5G системата трябва да бъде подложено на сериозен обществен дебат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи