Зико заведе ученици на работа в американски завод (снимки)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/8762643 www.24chasa.bg
23 ученици от Електротехникума започват практика в компания за производство на сензори и контролери.

200 пловдивски ученици днес започнаха производствените си практики в 35 фирми в региона. Кметът Здравко Димитров даде старт на практическото обучение във водеща американска компания, в която постъпват 23 възпитаници на Електротехникума.

"Практиката е начинът да се докоснете до производството и да видите дали това е работата, която ще ви носи удовлетворение. Пожелавам да намерите своето място в живота и в професията", заяви Димитров.

Той допълни, че общината работи за дуалнотото обучение не от вчера. "Над 50 компании са се ангажирали с учениците от 6 професионални гимназии в Пловдив. Това е бъдещето. За да има инвестиции в нашия град, ние трябва да имаме подготвени кадри", подчерта Зико.

23 ученици от 11-ти и 12-ти клас на Професионалната гимназия по електротехника и електроника (ПГЕЕ) ще преминат през двуседмична производствена практика в завода на компанията, която е пазарен лидер в производството на сензори и контролери. В предприятието работят 700 души. 

Програмата на учениците започна днес сутринта със задължителен инструктаж по безопасност.

Те са разделени на групи по няколко човека и спазват изискванията за социална дистанция. Учениците ще имат свои ментори, които ще им помагат в усвояването на нови знания и практическата им приложимост.

През следващата учебна година фирмата ще приеме и първите си ученици от 8-ми клас, за да постави началото на изграждане на стандарт за дуално практическо обучение.

"Няма как да има добро професионално обучение, ако учениците не са в производството и не виждат какво се случва, кои са най-новите технологии, как се работи в международна компания, какво се случва на пазара на труда и как се произвежда интензивно", заяви зам.-кметът Стефан Стоянов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи