Марица стана като Амазонка, Стаменов чака лебеди (Снимки)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/8762395 www.24chasa.bg
Марица е обрасла като джунгла. Снимки: Авторът

В абсолютна джунгла се е превърнало коритото на Марица в чертите на Пловдив. Гъсти храсти и дървета са поникнали, а водата едва се промъква.

Реката не е чистена от 15 г. Последната сеч беше по времето на Славчо Атанасов, когато фирмата на бившия царски депутат Димитър Пейчев извърши отстраняването на дървета и храсти. След това се реши, че повече външни изпълнители няма да се наемат, а с поддръжката ще се занимава общинското предприятие "Градини и паркове".

В момента реката прилича на Амазонка. "Сега е в естествения си вид и това се приветства от природозащитници. От чистата вода поникна буйна растителност, във водата плуват видри и патици. Очаквам един ден да дойдат и лебеди", заяви кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Той уточни, че чистенето на Марица не е в неговите прерогативи, а на общината. Стаменов обаче е на мнение, че има опасни участъци в коритото и е нужно експерти да го огледат и да се произнесат.

"В отсечката от Железния мост до Университета по хранителни технологии водата бие в подпорната стена и я подкопава", предупреди кметът на "Централен".

Според зам.-кмета по строителството в общината Пламен Райчев за облагородяването на северния бряг има предпроектни проучвания. Целият участък по думите му е около 10 км - от околовръстния път до моста на Адата. "Има спорове в строителната гилдия, както и с екозащитници, които се притесняват, че благоустройството ще се отрази на местообитанието на птиците", каза Райчев. Според него едно такова начинание е доста скъпо и общината в момента не разполага със средства. Той обаче се надява такива да бъдат привлечени от еврофондовете.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи