Караниколов в Пловдив: Икономиката ни остана в кондиция по време на кризата

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/8756415 www.24chasa.bg
Министърът на икономиката Емил Караниколов СНИМКА: Архив

Страната ни влезе с много добри финансови и макроикономически показатели в кризата. Българската икономика остана в кондиция. За първото тримесечие българската икономика беше една от едва четирите с ръст в ЕС. Не затворихме цели сектори, но нашата икономика изцяло зависи от европейската. Това е заявил министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с представители на бизнеса в Пловдив, цитиран от пресцентъра на Министерство на икономиката.
Министър Караниколов е посочил, че в най-тежко състояние е секторът на услугите, и но е заявил, че същевременно е запазено производството.

"Ще стимулираме инвестициите с новия проект на Закон за индустриалните зони. Продължава да има засилен инвестиционен интерес към страната ни, който ще се увеличи с приемането ни в чакалнята на Еврозоната. Сигурен съм, че скоро ще има голям стратегически инвеститор в България", е посочил Караниколов, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство. Той е обявил, че над 200 хил. души са запазили работните си места благодарение на мярката 60 на 40. "Без нея безработицата сигурно щеше да е близо двойно по-висока. Мярката е изключително важна, за да успее бизнесът да запази кадрите си и затова тя ще бъде продължена с нов дизайн до 30 септември, а сигурно и след това", е коментирал министър Караниколов.
Тристранното споразумение, постигнато със синдикати и работодатели също е било във фокуса на вниманието на икономическият министър. Според него в краткосрочен план трябва да се прилагат мерки за запазване на заетостта и за стабилизиране на предприятията по време на кризата, а в дългосрочен план трябва да се набележат мерки за стабилизиране и растеж на икономиката, за следкризисния период.
Икономическият министър Емил Караниколов е представил и някои от мерките за възстановяването и развитието на икономиката в условията на коронавирусна пандемия. Той е посочил, че най-засегнати от кризата са били малките и средни предприятия и подчерта, че под формата на финансови инструменти с публичен ресурс за периода на кризата, е ангажиран ресурс именно в тяхна полза.

Караниколов е информирал, че по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 (ОПИК) е обявена, в най-кратки срокове, процедурата за подбор на проекти за "Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19". Министър Караниколов е посочил, че ресорното ведомство е успяло да осигури и допълнителни средства по процедурата, за да може всички кандидатстващи и отговарящи на изискванията да получат финансиране. "Близо 27 хиляди фирми са подали проектни предложения. Одобрени са вече за финансиране над 2200 проекта от първите три оценителни сесии по процедурата и са подписани първите 880 договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ", е заявил Караниколов, цитиран от пресцентъра наминистерството. В края на месец май Управляващият орган на ОПИК е обявил за обществено обсъждане и процедура за подбор на проекти за "Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19", която се очаква да стартира следващата седмица. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 200 млн.лв. Целта на процедурата за средни предприятия е осигуряването на оперативен капитал и за тях, е посочил министър Караниколов, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани