Каназирева: Започва ремонт на разбития път от Дуванлий до Хисаря

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/8663657 www.24chasa.bg
Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и Дани Каназирева в Хисаря.

37 000 са пренощували в курортния град от януари до сега

До края на август трябва да започне цялостен ремонт на пътя до Хисаря от село Дуванлий до Черничево, обяви областният управител Дани Каназирева на среща в курортния град, където участваха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и кметът Пенка Ганева.

Отсечката между двете села е много в лошо състояние и колите подскачат от хлътвания и бабуни по пътя. Това отблъсква туристите към Хисаря.

"Активно работим и за довършване на жп надлеза", припомни областният управител.  Съоръжението е изоставено от десетилетия.  Според Каназирева довършването му и ремонтът на пътя ще създадат по-добри условия за развитие на туризма.

Кметът на Хисаря Пенка Ганева пък обясни, че с решение на местния парламент се правят облекчения за представителите на туристическия бранш, като подходът е индивидуален и съобразен с конкретното искане от страна на бизнеса.

Министерството на туризма предприема практически мерки за смекчаване на кризата, причинена от пандемията от COVID-19 и в подкрепа на туристическата индустрия – една от най-пострадалите в създалата се ситуация в световен мащаб, допълни  Ирена Георгиева.  По думите й в глобален мащаб по изчисления международният туризъм отбелязва спад с 22% през първото тримесечие и може да намалее с 60% до 80% до края на тази годината. Общо 67 милиона са по-малко международните туристи до месец март и до 80 милиарда долара са вече констатираните загуби.

Заместник-министърът представи мерките от страна на държавата и ресорното министерство в отговор на пандемията за минимизиране на пораженията в сектора.

Областният управител Дани Каназирева подчерта, че туризмът е сред приоритетните сектори в региона.

„Сега е много важно всички заедно, държавни, общински институции и туристическия бизнес, както преминахме през кризата с епидемията, така да преодолеем последиците от нея. В това число, изключително важно е да успеем да спасим туристическия сезон и максимално да намалим щетите от кризата върху бранша. Специално в нашата област – Пловдив, трябва да използваме предимството си, че се справяме много добре с пандемията и да се рекламираме като сигурна дестинация“, коментира Каназирева.

Според Ирена Георгиева от януари до сега пренощувалите в Хисаря са малко над 37 хиляди, като повечето са българи, но е имало и гости от Русия, Турция, Гърция и Украйна. Реализирани са над 64 хиляди нощувки.

„ Това означава, че независимо от трудностите, има интерес към курортния град и възможностите за туризъм, които се предлагат тук – медико, балнео и спа. Наша обща е задачата да поддържаме този интерес, да го направим устойчив и постепенно да преодолеем кризата, обобщи Георгиева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на