Виктор Бойчев спечели специалната награда "Пловдив", Александър Секулов отличен за "Одисей"

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/8612284 www.24chasa.bg

Доскорошният директор на Кукления театър Виктор Бойчев спечели специалната награда „Пловдив“ за цялостни постижения и изключителен принос към културата.

Той ще получи топ приза от 10 000 лв. за издигане на нивото на Държавен куклен театър - Пловдив до най-високите професионални стандарти в театралното изкуство.

Писателят и драматург Александър Секулов пък е отличен в категорията „„Художествена литература и хуманитаристика“ с пиесата си “Одисей“.

Победителите в отделните категории бяха обявени в специално видео послание от кмета на Пловдив Здравко Димитров.

"Covid-19 нанесе тежък удар върху творческите професии, които се нуждаят от своята публика и от подкрепата ни. Щастлив съм, че награда "Пловдив" е нашият начин да отдадем заслужена почит, знак на уважение и признателност към пловдивските творци, заради които древният и вечен Пловдив винаги е бил и ще бъде културна столица на България", заяви градоначалникът.

Творците ще получат паричните си премии от по 2000 лв. утре, а официалната церемония по връчването на наградите ще се състои на 1 септември на Римския стадион. 

Ето и пълен списък на отличените:

„Художествена литература и хуманитаристика“:

Александър Секулов - за пиесата „Одисей“

Раздел „Художествен превод“:

Манол Пейков за „Превод от английски език на поетичната книга на Лорънс Ферлингети „Поезията като бунтовно изкуство“

Раздел „Журналистика в сферата на културата:

Теодор Караколев за „Десетки публикации по темите: архитектура, градска среда и опазване на културно-историческото наследство на Пловдив в рамките на 2019 г.

Раздел „Архитектура и естетизация на градската среда“:

Колектив: арх. Иван Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Ангел Чуруков с ръководител арх. Петко Костадинов - за „Преустройство на част от бившия Детмаг „Снежанка” в Художествена галерия „Капана”

Раздел „Музика“:

Проф. акад. Милчо Василев за „Два юбилейни концерта, посветени на 70-годишнината на композитора, диригент, педагог и общественик проф. акад. Милчо Василев“.

Раздел „Театър:

Драматичен театър „Н.О.Масалитинов“ – Пловдив - за „ОДИСЕЙ“- сценичен проект, част от програмата „Европейска столица на културата-2019“

Раздел „Изобразително изкуство“:

Ангел Герджиков - за изложба живопис „Забравени следобеди“ в галерия „Възраждане“

Раздел „Аудио визуални изкуства и фотография“:

- Соня Станкова за Проект Фотография „Лицата на Пловдив“, представен по време на Пловдив 2019.

Раздел „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“

Доц. Елена Кантарева-Дечева и екипът реставратори - за „Работата на обект „Епископска Базилика на Филипопол"

Раздел „Произведение на изкуството, предназначено за деца“:

Държавен куклен театър – Пловдив - за „Театралния спектакъл „Принцът на морето и принцът на земята“

Раздел „Съвременни мултижанрови изкуства“:

Държавна опера - Пловдив – за „Огънят/Празникът – гала откриване на фестивала Opera Open 2019“

Специална награда „Пловдив“:

Виктор Бойчев - за „Издигане на нивото на Държавен куклен театър - Пловдив до най-високите професионални стандарти в театралното изкуство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане