Тайната е в правилното съотношение на съставките - трябва да има еднакви количества зелен и кафяв материал
В предишна публикация ви разказахме за това какви организми живеят в почвата и как допринасят за доброто качество. Сега ще ви обясним как да си направите компост.
Ако имате градина, така или иначе трябва да намерите начин да се отървете от бурени, трева, пръчки и какво ли не, за да поддържате двора си чист и подреден.
Повярвайте, най-добрият начин е да си направите свой компост от цялата тази органична материя. Като се добави към съществуващата почва във вашата градина, той ще помогне на растенията ви да получат повече влага и хранителни вещества, а също ще подобри и структурата на почвата. Ще намали негативното влияние върху околната среда, евтино, практично и полезно е. Всичко се връща там, откъдето е дошло.
Компостът може да се добави преди засаждането на растенията, по време или дори след това, като мулч. Ако го разхвърляте върху повърхността на земята (мулчиране), червеите и други живи организми постепенно ще го смъкнат надолу в почвата. Това помага на растенията да са здрави, със силни корени и следователно имат по-малък шанс да бъдат нападнати от болести или паразити.
Тайната на хубавия компост е в правилното съотношение на съставките. В него трябва да има по еднакви количества зелен и кафяв материал.
Зелен материал
са свежите части
на растенията
– прясно окосена трева, изрезки от цветя и храсти, бурени и биоразградими кухненски отпадъци, конска или друга неугнила оборска тор.
Трябва да се внимава със заразени растения и корените на някои бурени, които е най-добре да отрежете и накиснете във вода, докато изгният. После можете да ги хвърлите върху компоста. Внимавайте също и със семената на бурени, чието разпространение искате да ограничите. Ако семената са узрели, не ги слагайте в компоста.
Температурата на разграждане не е толкова висока, че да ги убие. Кухненските отпадъци не трябва да включват хляб, ориз, месо, мазнина, кости, защото ще привлекат мишки и плъхове. Всички зеленчукови обелки обаче са добре дошли в компоста.
В кафявия материал влизат слама, клечки и клони, сухи есенни листа, картон и хартия. Кафявият материал трябва да е нарязан на по-дребни парчета, за да се улесни разграждането му.
Ако през есента се натрупа голямо количество от кафявия материал, складирайте го някъде, защото ще ви потрябва през лятото, когато има изобилие от зелен материал.
Как протича
процесът
Стандартното компостиране е на принципа на аеробния метод.
Кислородът (въздушните джобове), въглеродът (от кафявия материал), азот (от зеления) плюс гъби, бактерии и други организми участват в процеса на разлагането. При органичните вещества
температурата
особено в
центъра се
повишава
Скоростта на разграждане зависи от нея, но също и от наличието на влага и въздух.
За да осигурите въздушни джобове в компоста, слоевете се редуват и се разбъркват. Колко често – на 2-3 седмици горният слой, а целият компост – 2 пъти годишно.
Обръщането помага температурата да се поддържа висока, което ускорява разлагането. Бърка се от краищата към средата, където температурата е по-висока. По този начин структурата се уеднаквява. Компостът може да е готов за около 9 месеца. През зимата процесът се забавя, но можем да покрием купчината с дебел слой картон или найлон, за да съхраним топлината.
Бъркайте по възможност и през зимата. Все пак, ако нямате време, направете така нареченото бавно компостиране в яма – трупайте различни биоразградими материали и оставете всичко да се разлага.
Как да
организираме
мястото и
изберем начините
за компостиране
Изберете закътано ъгълче в градината, скрито от погледи. Ако е на слънце, гниенето се ускорява, но купчината се нуждае от постоянно овлажняване.
Трябва да е в контакт със земята, така че организмите да имат достъп до отпадъците и по този начин да ускорят процеса на разграждане.
Ако решите да е открит тип, използвайте каквото имате - стари палета, дървени врати или други плоскости или здрава телена мрежа. За по-лесно разбъркване изградете 2-3 клетки с минимални размери на всяка клетка от 1 на 1 на 1 метър.
Можете да си купите кръгъл или правоъгълен контейнер с капак и без дъно – това е готов компостер. Удобен е за малка градина.
Практични съвети
- Ако купът ви е твърде сух, трябва му повече зелен материал за влага. Може да го мокрите и с вода.
- Неприятна миризма и слизестият материал е заради недостатъчно въздух. Изпразнете контейнера и разбъркайте с градинска вила. Добавете късчета картон или клечки.
- Ако става твърде бавно, бъркайте го по-често. Добавете материал, богат на азот (конски фъшкии, коприва, урина).
- Много малки мушички – преобърнете го или го покрийте с нов градински материал.
- Мравки – компостът е твърде сух.
Бъдете търпеливи - когато купчината се превърне в кафяво-черна сипкава маса и без неприятна миризма, знаете, че компостът е готов. Ако не използвате всичко наведнъж, скътайте го в ъгъла покрит, за да запазите доброто му качество.
Никоя рецепта не е задължителна или наложителна. Усъвършенствайте процеса и
правете това,
което най-много
подхожда на
вашата градина
и ви устройва или. Адаптирайте се съобразно с вашите условия и желания.
Ако виждате, че компостът не става, не се отказвайте, променете нещо в процеса и опитайте пак.