- Извиват ни ръцете и я вземат от нас на безценица, а на пазара е два -три пъти по-скъпа, казва производителката Мария Петрова
- Хубаво е човек на сезон да изконсумира 100 кг диня, прави невероятна промивка на организма, съвета опитният лекар д-р Георги Христов от Пловдив
Прекупвачи изнудват производители на дини с цени по 40 ст. за килограм. До клиента цената се вдига двойно, че даже и повече. Тази година реколтата у нас е добра, а сега е пикът на сладките дини. За разлика от гръцките и турските, нашите са по-крехки.
В Ямболско се радват на добра реколта. В землището на село Зимница са едни от най- големите производители на дини в региона - семейство Петрови. Повече от 20 години отглеждат плодове и зеленчуци. Казват, че са на полето от 5 ч. сутринта до след полунощ, но понякога трудно покриват разходите си. Продават дините си само на едро, но прекупвачи им извиват ръцете с ниски цени – от 40 до 50 ст. на килограм. Принудени са да продават, защото дините са малотрайни.
„Когато търговецът дойде и вземе динята на 40 стотинки, отиваме на пазара и виждаме, че е 1,20-1,50 лв. Когато ние я продаваме, ние я даваме на безценица, а те я продават на тройна цена", обяснява Мария Петрова. „Разходите ни са много големи, приходите, когато не са над 60 стотинки - работим само за удоволствие", добавя Иван Петров.
В Ямбол от 40 стотинки на полето, при търговците дините вече са 80 ст. и дори левче за килограм. „Български сорт са дините. Паднаха им цените, да. 80 стотинки е килограмът", казва Динка Николова, търговец.
„Надявам се да паднат. Около 90 стотинки, лев, лев и 10 ст., там някъде са. Купувахме от различни места, гледаме на по-ниска цена", казва Мария.
Възрастен и опитен лекар от Пловдив повтаря, че на сезон човек е добре да изконсумира 100 кг диня. "Прави невероятна промивка на организма. За бъбреците и перисталтиката е чудесна", обяснява д-р Георги Христов. Той съветва да се яде диня колкото може повече.