„Не им понасят на животните в зооцентъра високите темперятури. В най-горещите часове се прибират в къщичките си или са под сянката на дърветата", каза директорът на Центъра на защита на природата и животните в Добрич Християн Христов и добавя, че водата в местобитанията им се сменя по няколко пъти на ден, за да е хладна.
„Приготвяме им редовно сладолед от вода, мед, плодове. Съобразяваме се с вкусовете на животните.Сладкото и студено лакомство правим с помощта на децата от образователната програма „Зелено училище" в три-, пет- и десетрови туби от минерална вода, зависи за кои животни са.Част от плодовете осигуряваме от зооцентъра, част носят децата. Има разнобразие от плодове. Така приготвената вкусна и добре разбъркана смес престоява два-три дни във фризер.В „Зеленото училище" в зооцентъра има 80 деца. за по месец. Немалка част се записват повторно", разказва Христов.
„За мечките сладоледът е най-големият, слагаме им по две туби, за да не се карат. Елените също не се чувстват добре в жетата, както и козирозите, ламите, тъй имат грива. Местните видове животни са адаптирани към климата. Повечето птици също страдат от горещото време. Дори кенгуратата, които са свикнали на по-големи жеги, се крият и търсят хладинка", обяснява Христов. „Най-много обаче високите температури мъчат понитата, тъй като нашите са по-северни породи. Опасността е, че могат да получат топлинен удар. В зооцентъра има 10 понита и 4 кончета на Пржевалски", добавя той. „Постоянно обливаме някои животни с вода, поливаме и по земята, за да не се вдига прах. В къщичките на накои животни има и климатици. На други правим течение", каза още Христов. В зооцентъра има 540 животни.
„Рибата в морето не се влияе от високите температури на сушата. Теммпературата на водата е около 24 градуса. В момента се лови сафрид, тук-там чернокоп, калкан. Има и барбун, меджид", каза Виктор Лучиянов от Балчик, хотелиер и „отдаден" рибар. „Има достатъчно риба. Обикновено лодките влизат в морето рано сутрин и надвечер", добави той.