Фестивалът на народната кухня „Бабина душица" ще се проведе на 7 юни тази година в рамките на програмата по повод празника на Монтана Свети Дух.
В събота в 8 ч. сутринта на обичайното място в Градската градина - до Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от Българския северозапад, ще бъдат запалени огньовете, на които участниците във фестивала ще сготвят своите традиционни ястия. В 11 часа те ще представят специалитетите си, след което всички, които желаят, ще могат да ги опитат. Тъй като фестивалът се провежда на Черешова Задушница, приготвената на място и донесената от читалищата храна ще бъде раздадена в памет на бабите ни, които са ни направили хора.
Участие в 13-то издание на „Бабина душица" ще вземат предимно северозападни кулинарни майстори, поканени от писателката Ели Лозанова - организатор на фестивала. Сред тях ще е и емблемата на северозападното готварско майсторство Цветан Дочев - Дедо Скръц. В силната врачанска група се включва и Димитър Цолов-Доктора, по-известен като Пияния бард, Брат Боян и поетесата Яна Кременска. Честта на дунавските градове ще бранят писателките Валентина Велкова от Видин и Елеонора Бойчева от Лом. Писателското войнство се допълва от Димитър Петров и Дебора Йорданова от Съюза на младите писатели, както и краеведът Димитър Церовски. Насреща им ще излязат не по-малко атрактивните Павлина и Павел Тодорови от Меляне, Мирослав Кирилов от Монтана, Ванюш Предовски и семейството на Цецо Веселинов от Враца.
Тази година честта на професионалната лига в кулинарията ще отстоява Виктор Богданов. Както е известно за участие във фестивала може да се запише всеки, който има добра рецепта и кураж да демонстрира кулинарните си умения така, както са готвели някога нашите баби – в техните съдове, с техните продукти и на топлината на истински жив огън.
В рамките на фестивала „Бабина душица" представители на 12 читалища от община Монтана ще покажат изложба на традиционни местни специалитети.