Икономистът Емил Войнов защити данъчната система в България и подчерта, че не вижда смисъл защо за един бранш да се прави отстъпка - тогава ще трябва да се прави и за други
Трябва ли да се променя данъчната система в България и необходими ли да отстъпки за ДДС в ресторантьорския бизнес - по тази тема спориха Емил Коларов от Съюза на заведенията в България и икономистът Илиян Войнов.
Повод за гостуването им в студиото на Нова тв бяха плановете за връщане на ДДС за ресторантьорите, и заявките на някои политици то да остане 9%, а не да стане 20%. Според различни отчети от вдигането на данъка се очакват между 300 и 400 млн. лв. постъпления в бюджета.
Емил Коларов от Съюза на заведенията в България твърди, че според техните изчисления при диференцирани данъци секторът е внасял в бюджета по-големи общи суми от преки и косвени данъци, отколкото когато ставката е била 20 процента. 90% от държавите в ЕС имали диференцирани ставки още преди пандемията. "Защото правителствата в тези държави знаят какво е необходимо, за да се развива този сектор, което е структуроопределящ за държавата. Тези 300 или 400 млн., илюзорни милиона.. Сметката не е такава", настоя той.
Икономистът Илиан Войнов призна, че в много европейски държави данъчните ставки са диференцирани, но са и по-големи. "говорим за ставки над 30-40-50% в някои страни. Това, което различава нашата система е, че тя е изключително опростена, с много ниски данъци. международните финансови институции я определят като една от най-добрите", подчерта той. А на въпрос наистина ли ресторантьорите внасят общо повече средства при по-ниски данъци, той се върна към сметките от 2019 г., преди КОВИД пандемията, довела до намаляването на ДДС. "През 2020 г. всички данъчни плащания от ресторантьорския бизнес значително намаляват. Единственото данъчно плащане, което се увеличава без прекъсване от 2019 г. е данък печалба. Данъците, платени от тях през 2020 г. в размер на 25 млн. данък печалба и този през 2023 г. от над 90 млн., говорим за увеличения близо 4 пъти", обобщи той.
Войнов защити данъчната система в България и подчерта, че не вижда смисъл защо за един бранш да се прави отстъпка - тогава ще трябва да се прави и за други. И напомни, че намаляването на ДДС е било с цел да помогне на страдащия в КОВИД периода ресторантьорски бизнес. След това обаче, дори данните на НАП показват, че намаляването на данъка е отишло за увеличаване на тяхната печалба, което е нормално.
Колев обаче заяви, че ДДС е косвен данък и не влиза в тяхната печалба. "Ние сме касичка, пощенска кутия. Увеличаването на ДДС ще плати от клиента. Този данък не е калкулиран в нашата печалба, в сметките. Имаме цени, печалба, която начисляваме, след което ДДС. Ако той е 9%, той плаща 9%, толкова плащаме в бюджета. Ако е 20%, той плаща 20% и те отиват в бюджета. Тогава вие ще платите повече, защото ние ще вдигнем цените", закани се той.
Войнов изтъкна, че тезата не е вярна - в противен случай цените биха намалели при спада в данъка от 20 на 9%. А Колев се защити, че нямало как да намалят цените, когато не работят. И заяви, че официалната инфлация е близо 30%, макар че била много повече, разходите им се вдигнали двойно. Бизнесменът настоя, че отстъпката не е за бизнеса, а за клиентите.