Тайната на майстор готвача Далибор Маринкович е съчетанието на свежи продукти с богати вкусове
Свинско бонфиле с патладжан, пилешко филе със сушени сливи и свински стек, пълнен със сушени домати, сини сливи и тиквичка - такава е по-малко познатата, но богата на вкусове сръбска кухня. Точно тези три нови ястия ще допълнят лятното меню в сръбския ресторант “Котилото” в софийския квартал “Драгалевци”.
Сръбската кухня е много богата и разнообразна. Голям отпечатък върху нея, както и върху културата ни е оставила турската. Силата на сръбската кухня е в това да съчетаваме простите продукти с техните богати вкусове. Използваме пресни и сезонни продукти, които дават свежест и качество на самите ястия. Голяма роля играят и подправките.
С тези думи майстор готвачът Далибор Маринкович-Даци представя лятното меню на “Котилото”.
Той заедно с Йонко Георгиев са съдружници и управляват ресторанта вече 13 години. Запознават се обаче 7 години преди това в друг ресторант, в който Георгиев бил сервитьор, а Даци - готвач. “Знаех му начина на работа, той познаваше моя, имаше много добър ритъм, както и сега.
Няма тайни между нас. Като братя сме”,
разказва Йонко Георгиев за съдружничеството и приятелството си с Даци. Заедно все търсят нещо различно, с което да разнообразят менюто. Това, което най-много се харесва на клиентите, обикновено попада в основната листа. За лятото Даци е подбрал вкусни, ароматни и добре изпечени филета за топлите дни.
В менюто има деликатес и за ценителите на дреболиите - телешко шкембе, запържено в масло, с манатарки, чесън и брашно.
Сред безмесните ястия са сотирани моркови с млечен сос, малко майонеза, кисело мляко, чесън и копър; запържена и сотирана целина, поднесена с козе сирене и мед - перфектно предястие за бяло вино.
Патладжан с павлака, червена чушка, чесън и копър; зелена салата с домат и зелена чушка, пълнена с лют урнебез, както и панирани люти чушки с млечен сос, кисело мляко, майонеза и чесън пък са само част от вкуснотиите за лятото.
Използваме простите продукти, защото са най-вкусни,
категоричен е майстор готвачът Даци.
Патладжан обаче няма да има само на салата, но и като топло предястие - запечен с домат, риган, сос и сирене. А за десерт - морковена торта.
“Направили сме ястия, които са с различен характер - има за тези, които не обичат месо, за тези, които обичат люто, дреболии и др. За всеки вкус по нещо”, обяснява Даци.
Влюбва се в кулинарията от малък покрай семейството си. От 20 години живее в България, където пак идва заради любовта - женен е за българка. От нея се научил да готви супа топчета. Иначе любимото му ястие са ущипците. Носител е на златен медал от Лесковачката скариада.
Храната, която прави Далибор, включително лютите чушки със соса, са любими на Йонко Георгиев. “Още първия път, когато ги направи, си казах: “Това е моето ядене”. Сега и сотираната целина, което е нещо по-нетрадиционно”, разказва той.
Като всяко начало и при тях е било трудно. “Идвахме от друг ресторант и трябваше да направим наше име и да се докажем. Всяко едно доказване винаги е много трудно. Сега пък, като си се доказал, трудното е да се задържиш”, обяснява Георгиев.
За него най-приятно е, когато човек направи някакво усилие, да има възвръщаемост като отношение - както когато клиент е казал: “Това е уникално, харесва ми”. “Тогава си казвам, че е имало защо да стана тази сутрин”, добавя Йонко, въпреки че работният им ден е дълъг. “Отдавна не броим часовете, в които сме тук, това ни е начин на живот.”
И все пак им остава време и за почивка. Даже на двамата с Даци им предстои да ходят в Барселона да гледат Формула 1. “Миналата година за първи път оставихме ресторанта за 3 дни без нас двамата, но бяхме в постоянна връзка”, спомня си Георгиев.
По думите му кръчма се прави за приятели. “Ние сме тук за добро и за лошо. Ние сме семейство и това е най-хубавото.” Затова и “Котилото” се е превърнало в специално място не само за вкусна храна, но и за празнуване на сватби, кръщенета и рождени дни. От самото начало на своето съществуване ресторантът работи само с доверен партньор - Първа инвестиционна банка, и използва нейните ПОС устройства.
И както умеят да работят, така могат и да се веселят. Доказват го, докато представят лятното си меню.
Йонко Георгиев и Даци запяват заедно с изпълнителя Дарко Релушкоски, който помага на скарата. А песните им ги знае всеки българин - “Зайди, зайди”, “Македонско девойче”, “Йовано, Йованке” и др.
В сръбската култура и кулинарията гостоприемството е на висока почит, категоричен е Далибор. “То е много важно за един ресторант и сърдечността, която ще почувствате на вратата и от страна на нашите сервитьори, всеки ще я забележи”, добавя той.