Зетът на Чаушеску за творбата на Полък: Не съм виждал такава картина

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/14065768 www.24chasa.bg
Картината, открита в София, за която се смята, че е творба на Полък.
Картината, открита в София, за която се смята, че е творба на Полък.

Съпругът на дъщерята на Николае Чаушеску - Зоя Чаушеску не си спомня да е виждал в дома им картината, на чийто гръб е подписът на бившия румънски диктатор.

„Не съм виждал никъде по стените такава картина. Чаушеску не беше колекционер на изкуство. Така че няма начин“, заяви пред bTV проф. Мирча Операн.

България вероятно ще придобие картината на Джаксън Полак, която беше открита след акция на антимафиотите. Прогнозата направи вътрешният министър Иван Демерджиев.

Спецполицаите оставиха на отговорно пазене в Националната художествена галерия. Засега картината не е изложена за посетители, но вече има огромна популярност. 

От фондацията "Полък-Краснър" потвърдиха, че българските власти все още не са ги потърсили относно откритата картина.

Вътрешният министър Иван Демерджиев разказа подробности за акцията на ГДБОП, при която беше намерена картината.

„Става дума за една класическа престъпна дейност, в която гръцки граждани са опитват чрез български граждани да продадат тази картина вече на трети лица извън България. Знаел е, че тази картина е ценна и даже той е предпочел да запази тази картина вместо да намери реално купувач на тези гръцки граждани“, обясни Демерджиев.

Той съобщи, че български експерти са потвърдили автентичността на картината, която се предполага, че е на американския художник Джаксън Полък. 

„Ние даваме тези данни, след като възможно най-квалифицираните експерти в България направиха преглед на картината и ни увериха, че автентичността ѝе потвърдена“, добави вътрешният министър.

В галерията на „Оборище 5" в момента са изложени световноизвестни творби от американското изкуство. Арт директорът Деница Гергова обясни как се проверява дали една творба е истинска или фалшификат и колко време отнемат експертизите.

“Картината се изпраща за експерти за гледат се цветове, взимат се проби. Не може един обикновен изкуствовед, който просто се интересува от изкуството и има диплома за това, да определи напълно дали една работа е автентична. Отнема поне три месеца, за да може картината да бъде идентифицирана“, заяви тя.

От фондацията на семейството на Джаксън Полък казаха, че досега не са потърсени официално от институциите в България.

От Международната фондация за изследване на изкуството съобщиха, че името на Николае Чаушеску не се появява нито в четиритомния каталог-резоне на произведенията на Полък от 1978 г., нито в този от 1995 г., нито като актуален или предишен собственик на произведение на художника.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Витрините оглежда, докато минава покрай тях Тони Зетова. Знаменитата волейболистка се движи из София в небрежен спортен вид и никой не може да отрече, че изглежда много, много добре. Снимки: България

Сладко-сладко си похапнаха Алек Алексиев и Константин Вълков. Актьорът и журналистът поседнаха на дружески обяд, който поляха културно с червено винце. Наздраве! Снимки: България

ММА боецът Валентин Бенишев има предложения от две големи организации, разказа самият той за Спортната джунгла. Непобеденият талант се завръща в петък на голямата галавечер Max Fight 54 в Пловдив. Бившият съперник на Ислам Махачев ще се бие с румънеца Габриел Буфтя, съобщи jungle.bg. „За сега не водя преговори с нито една от въпросните вериги