Екстрадираният в Австрия Иван Димов: Правото коленичи пред политиката

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/14065687 www.24chasa.bg
Иван Димов в съда

Правото коленичи пред политиката. Това пише в позиция на адвокат Иван Димов, изпратена до "24 часа". Той беше екстрадиран от съда в Пловдив по искане на Австрия, където срещу него се води разследване за пране на пари. 

"Да преследваш адвокат за рутинната му работа за клиент е като да преследваш зъболекар, защото е сложил пломба на разследван за престъпления", пише още Димов. Той беше задържан на 3 февруари. 

Ето цялата позиция на адвоката бивш член на Висшия съдебен съвет: 

“Всяка политика трябва да се съобразява с правото и никога правото не трябва да се нагажда към политиката. Политиката трябва да коленичи пред правото!” Това е написал Имануел Кант в края на 18 век. За съжаление днес, в началото на 21 век, виждаме как правото коленичи пред политиката. Не виждам друга причина, с което да се обясни екстрадиция за действия, извършени от адвокат при изпълнение на служебните му задължения, още повече при наличие на категорични факти, че деянието, което е обект на проверка, е извършено в България. В нито един момент не съм имал повод да се усъмня в дейността на своя клиент или в произхода на неговите средства. С повдигнатите към мен обвинения се отъждествява работата ми като адвокат с деянията на клиента. Всички действия, около извършването на ареста ми показват тенденциозност и пораждат съмнения за политическа поръчка.

От друга страна, недоумявам как е възможно в една държава, като Австрия, символ на демокрацията, която с гордост е издигнала пред парламента си паметник на Атина Палада, богинята на мъдростта, да прилага правни практики, които нямат нищо общо с духа и принципите на демократичните закони.

Да преследваш адвокат за рутинната му работа за клиент е като да преследваш зъболекар, защото е сложил пломба на разследван за престъпления, или лекар за оказана помощ на болен престъпник. Точно такъв е моят случай - разследват ме заради открита от мен адвокатска сметка за клиент, декларирал пред мен, че парите му нямат престъпен произход. Ако следваме логиката на австрийската прокуратура, банките също би трябвало да са съучастници в престъпна дейност. С тези действия се нарушават професионалните права, честта и достойнството на един български адвокат. Съгласно Основните принципи за ролята на адвокатите, утвърдени на 7 септември 990 г. от Осмия конгрес на ООН за превенция на престъпността и отношение към правонарушителите, държавите трябва да гарантират, че адвокатите ще могат да изпълняват всички свои професионални задължения в среда, свободна от заплахи, пречки, сплашване или каквото и да е друга форма на неправомерна намеса; че няма да бъдат преследвани, съдени или санкционирани за действия, изпълнени в съответствие с признатите професионални задължения и норми. Принцип 18 от Основните принципи на ООН за ролята на адвокатите изрично забранява отъждествяването на адвокатите с техните клиенти.

След моя случай вече никой адвокат не може да се чувства в безопасност. До скоро мислех, че в Европа всички ние - адвокати, съдии, прокурори - коленичим само и единствено пред правото. Вече не съм сигурен в това.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Витрините оглежда, докато минава покрай тях Тони Зетова. Знаменитата волейболистка се движи из София в небрежен спортен вид и никой не може да отрече, че изглежда много, много добре. Снимки: България

Сладко-сладко си похапнаха Алек Алексиев и Константин Вълков. Актьорът и журналистът поседнаха на дружески обяд, който поляха културно с червено винце. Наздраве! Снимки: България

ММА боецът Валентин Бенишев има предложения от две големи организации, разказа самият той за Спортната джунгла. Непобеденият талант се завръща в петък на голямата галавечер Max Fight 54 в Пловдив. Бившият съперник на Ислам Махачев ще се бие с румънеца Габриел Буфтя, съобщи jungle.bg. „За сега не водя преговори с нито една от въпросните вериги