Проф. Георги Касчиев: Дерогацията за АЕЦ „Козлодуй“ нямаше как да бъде избегната

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/14065167 www.24chasa.bg
Проф. Георги Касчиев КАДЪР: bTV

Правителството поиска дерогация, за да се внесат резервни части за АЕЦ „Козлодуй“.

„Това нямаше как да бъде избегнато. В ЕС е приет регламент през 2014 година, когато започва агресията на Русия. В него се забранява търговията със стоки с двойна употреба, стоки с голяма стойност и забранява стоки от русия на изделия от желязо и стомана“.

Това коментира пред bTV проф. Георги Касчиев, ядрен физик.

„Всеки блок на АЕЦ „Козлодуй“ има около 50 хил. тона оборудване, което на над 90% е метално и изработено в Руската федерация“, уточни той и добави, че регламентът позволява изключения.

„Има рискове в преходните кампании при смяната на свежото ядрено гориво. През първите четири години реакторът ще работи първо с три четвърти руски гориво, на следващото презареждане ще бъде наполовина руско, а другата половина – американско. Целта е да се получи потвърдение, че рисковете са предвидими и е направено всичко те да се избегнат. Не трябва да се получава взаимна деградация – процеси, които да доведат до нарушаване на целостта на обвивките на топлоотделящите касети“, добави проф. Касчиев.

„Ако това се случи, ще излизат радиоактивни газове, а реакторът да бъде спрян. Не е рисковано смяната на горивото, но трябва да се докаже сигурността“, подчерта ядреният физик.

Той допълни, че отговорността се носи от централата, а след това тя трябва да получи решение Агенцията за ядрено регулиране.

„Никога не може да се получи пълна безопасност. Въпросът е тя да се сведе до граници, които са допустими. Безопасността е на първо място. Неслучайно последните месеци АЯР каза, че няма да прави компромис. Това не е като да смениш руския газ с друг“, каза още той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Витрините оглежда, докато минава покрай тях Тони Зетова. Знаменитата волейболистка се движи из София в небрежен спортен вид и никой не може да отрече, че изглежда много, много добре. Снимки: България

Сладко-сладко си похапнаха Алек Алексиев и Константин Вълков. Актьорът и журналистът поседнаха на дружески обяд, който поляха културно с червено винце. Наздраве! Снимки: България

ММА боецът Валентин Бенишев има предложения от две големи организации, разказа самият той за Спортната джунгла. Непобеденият талант се завръща в петък на голямата галавечер Max Fight 54 в Пловдив. Бившият съперник на Ислам Махачев ще се бие с румънеца Габриел Буфтя, съобщи jungle.bg. „За сега не водя преговори с нито една от въпросните вериги