Проф. Милко Палангурски хвърли оставка като зам.-ректор на университета в Търново

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/14064942 www.24chasa.bg
Проф. Милко Палангурски

Зам.-ректорът по научната дейност във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” проф. Милко Палангурски е подал оставка. Това е станало на Академичния съвет на Великотърновския университет на 20 март, когато е бил утвърден структурният състав на Общото събрание за мандат 2023-2027 г. Причината - връщане на стари порядки за определяне на студентската квота в Общото събрание в навечерието на ректорските избори.

“През 2019 г., по препоръка на министъра на образованието бе въведена практика, която не позволява избрани членове на Общото събрание да бъдат “прехвърляни” от предходен мандат. Представителите на студентите трябваше да си приключат мандата, да си направят избори. Така имаше един здрав и успешен 4-годишен мандат. Това решение беше потвърдено и от съда. Сега Студентският съвет под давлението на ректора искат да възстановят старата практика, която беше преди предходните избори. С това се цели служебна победа", обясни пред "24 часа" проф. Палангурски.

Той остава поддръжник на ясните правила за избор на всички квоти. "Оттук-нататък аз не мога да остана в ръководство, което преди 4 години е отстоявало една позиция, агитирало е за един тип избори, провели сме нужните реформи за избора на ректор на университета, а сега аз разбирам, че съм идиот. Аз не мисля, че някой може да се подиграва с моите позиции, в които съм агитирал други колеги. Това за мен си е една червена линия, която няма как да прескоча. Оставката ми е извинение към всички колеги, които съм агитирал да подкрепят определена програма", допълни известният историк.

Палангурски остава в университета като преподавател и член на Академичния съвет.

Проф. Милко Палангурски е завършил История във ВТУ и става асистент още през 1986 г. Бил е в ръководството на Историческия факултет, а в периода 2003 - 2007 г. е бил заместник-ректор по управление на качеството и акредитацията. От 2019 г. е заместник-ректор по научните дейности.

Преподавателят в катедра "Нова и най-нова история на България" е автор на десетки статии, студии и учебници, както и монографии, свързани с избирателната система в България.

Проф. Палангурски е и Почетен гражданин на Велико Търново. Сред инициаторите е на предложението за обявяване на 22 септември - Деня на Независимостта, за официален празник. Има принос в признаването на Търново за историческа и духовна столица. Освен това е сред основните организатори на проявите по повод 140 години от Търновската конституция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Витрините оглежда, докато минава покрай тях Тони Зетова. Знаменитата волейболистка се движи из София в небрежен спортен вид и никой не може да отрече, че изглежда много, много добре. Снимки: България

Сладко-сладко си похапнаха Алек Алексиев и Константин Вълков. Актьорът и журналистът поседнаха на дружески обяд, който поляха културно с червено винце. Наздраве! Снимки: България

ММА боецът Валентин Бенишев има предложения от две големи организации, разказа самият той за Спортната джунгла. Непобеденият талант се завръща в петък на голямата галавечер Max Fight 54 в Пловдив. Бившият съперник на Ислам Махачев ще се бие с румънеца Габриел Буфтя, съобщи jungle.bg. „За сега не водя преговори с нито една от въпросните вериги