Миналата година той е добил 52 тона грозде
Повече от 27 хиляди литра вино са произведени в Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен през миналата година, съобщава БТА. От тях 17 800 литра е бялото вино, а 9500 литра - червено и розе. Това обясни за агенцията доц. д-р инж. Емил Цветанов, директор на единствения Институт по лозарство и винарство в България, който е със 120-годишна история.
През миналата година от лозовите масиви на Института са добити 52 тона грозде. От тях 20 тона са продадени, а другите 32 тона са преработени. "Годината беше по-специфична, по-суха, което предпази лозите от заболяване, доведе до по-силни аромати и захарност на гроздето", коментира доц. Цветанов пред Елина Кюркчиева.
"Към момента ИЛВ разполага с близо 600 дка насаждения с български и интродуцирани бели и червени, винени и десертни сортове грозде, 10 дка вкоренилище и 20 дка маточник", добави доц. Цветанов. Институтът извършва търговска дейност с посадъчен материал от над 20 популярни и новоселектирани сортове, продажба на десертно и винено грозде, както и на готова продукция от вина и ракия.
Една от двете винарски изби на ИЛВ е сред най-старите в България. Тя е създадена е през 1892 г. като учебна към Лозаро-винарското училище в града, каза доц. д-р Татяна Йончева, научен секретар на Института. В тази изба се съхранява една от най-старите колекции от вина. В нея са включени образци от първите реколти на избата, както и вина от местни и от интродуцирани сортове и от такива, създадени в Института. Запазени са и вина, подарени на ИЛВ по различни поводи. Тази изба, разположена в двора на Института, е т.нар. опитна. В нея се провежда научно-изследователската работа.
ИЛВ има още една изба – производствена в местността "Томовското", където са и лозовите масиви, на изхода за София. Тя е построена през 1970 г. и разположението ѝ е тип шато – сред лозови насаждения.
Доц. Йончева е категорична, че българинът е традиционалист и предпочита за своята трапеза червените вина. В последните години все по-популярни са вината розе. В избите на ИЛВ се произвеждат предимно вина от сортове като "Каберне", "Мерло", "Сторгозия", по-малки партиди – "Рубин" и "Гъмза".
По традиция в Института по лозарство и винарство ще отбележат празника Трифон Зарезан днес. Институцията ще започне да приема гости от 10 часа, а час по-късно те ще се отправят към местността "Томовското", където изпълнители от Северняшкия ансамбъл "Иван Вълев" ще пресъздадат ритуала по зарязване на лозите.