Над 355 млн. лв. са предвидени за саниране на жилищни и публични сгради до 2027 г.

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13724457 www.24chasa.bg
Заместник-министърът на МРРБ Николай Шушков участва в Международен форум от кампанията „Да! На българската зелена икономика“ - „Власт и бизнес заедно за чиста енергия“.

355,4 млн. лв. са предвидени в Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. за финансиране на мерки за енергийна ефективност в многофамилни и еднофамилни жилищни, както и в публични сгради в 50-те големи общини в страната. Новината съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков. Той участва в Международен форум от кампанията „Да! На българската зелена икономика“ - „Власт и бизнес заедно за чиста енергия", информираха от пресцентъра на МРРБ.

В програмата са предвидени още около 2,5 млрд. лева чрез Фонда за справедлив преход, за енергоефективни дейности на територията на 3-те въглищни области в страната – Перник, Кюстендил и Стара Загора. Допълнително е постигнато съгласие за включване към допустимите райони и на 10 общини, свързани с Маришкия басейн по линия на заетост и мобилност на работната сила – Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Хасково, Елхово, Сливен и Тунджа, съобщи още заместник-регионалният министър.

Към момента е планирано със средствата да бъдат подкрепени дейности за рекултивация, инфраструктура за съхранение, зелен водород, био-газ, научноизследователска и развойна дейност, информира Шушков. Той подчерта, че част от тях ще бъдат насочени и за т.нар. социален преход, базиран на квалифицирана заетост, предприемачество, социални услуги и мерки, насочени към спестяване на енергия и възобновяеми енергийни източници.

Другата възможност, която МРРБ използва за подкрепа на бизнеса и хората в посока т. нар. „чиста енергия“ е чрез изпълнението на проект „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на нежилищния сграден фонд“ със средства от Плана за възстановяване и устойчивост, каза още Шушков. По проекта са предвидени над 600 млн. лв. без ДДС за енергийно обновяване на обществени сгради. От тях над 370 млн. лв. без ДДС ще бъдат инвестирани в публични сгради държавна и общинска собственост, в т.ч. административни и обществени здания, сгради в областта на културата и изкуството, за спорт, както и обекти - собственост на Българската академия на науките.

„Допълнително с близо 235 млн. лв. без ДДС ще бъдат финансирани мерки за устойчиво енергийно обновяване на сгради в сферата на производството, търговията и услугите на микро/малки, средни и големи предприятия“, каза заместник-регионалният министър и подчерта, че процедурата вече е отворена за кандидатстване. Мерките ще бъдат изпълнявани на територията на цялата страна, а основните цели са подобряване енергийните характеристики на нежилищните сгради, достигане на клас на енергопотребление „А“, намаляване на разходите за енергопотребление, което ще доведе и до спестяване на публичен ресурс, постигане на 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от нежилищния сграден фонд.

„За да стимулираме реализацията на мерките за енергийна ефективност, правителството предприе стъпки за нормативно облекчаване на бизнеса и потребителите като с промени в Закона за устройство на територията намали административната тежест“, акцентира Николай Шушков. Сред промените, които той очерта, е отпадналото изискване за одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за монтаж на инсталации за производство на електрическа енергия, топлинна енергия и енергия за охлаждане от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 1 МW включително към съществуващите сгради и постройки, в това число върху покривните и фасадните им конструкции и в прилежащите им поземлени имоти. За монтаж на инсталации върху съществуващите сгради и постройки, както и върху покривните и фасадните им конструкции, разположени извън урбанизираните територии, вече няма да се изисква изработване и одобряване на подробен устройствен план, гласят още промените в ЗУТ. Облекчената процедура касае и изграждането на енергиен обект за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници върху покривни и фасадни конструкции на сгради, присъединени към електропреносната, електроразпределителната или затворена електроразпределителна мрежа и върху недвижими имоти към тях в урбанизирани територии, енергията от които ще се използва само за собствено потребление. В този случай общата инсталирана мощност на енергийните обекти може да бъде не повече от 5 MW.

„Освен това, с промените, които направихме в ЗУТ, вече не се изисква разрешение за строеж за изграждане, основен ремонт и подмяна на инсталации за производство на електрическа енергия, топлинна енергия и енергия за охлаждане от възобновяеми източници към съществуващите еднофамилни жилищни и вилни сгради, енергията от които ще се използва само за собствено потребление, ако общата им инсталирана мощност не надхвърля 20 kW“, съобщи заместник-министърът.

В края на изказването си зам.-министър Шушков призова представителите на бизнеса и неправителствените организации за по-интензивна комуникация с екипа на МРРБ и подчерта, че е отворен за диалог, за да се създават добри условия за бизнес, да се улесни и подобри качеството на живот на хората и не на последно място да се намали енергопотреблението.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Половин чаша вино на ден може да добави пет години към живота ви! Това доказва научно изследване сред близо 1400 мъже, продължило цели 40 години! Експертите са категорични, че удължаването на живота се получава след редовно приемане на малки количества алкохол. Специалистите са достигнали до заключението

Фолкпевицата Мария иска обезщетение от съпруг номер 3 - Мирослав Соколов, като си призна, че е бита от него, научи "България Днес". Мирослав Соколов е арестуван и обвинен, като адвокатите му поискаха заседанието на съда, което се проведе вчера, да бъде закрито заради "интимни подробности", които не искат да излизат в медиите

Първа снимка с кандидат-снахата си Мария Бакалова публикува олимпийската шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева. От кадрите се вижда, че звездата от "Борат 2" е в компанията на цялото семейство на своя любим - Валери Григоров. Семейната идилия на най-новата и обсъждана светска двойка освен майката на Валери правят неговия баща