Радиатори работят на макс в студа, потреблението на ток се вдигна с 50%

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13723834 www.24chasa.bg
Потреблението на ток през февруари значително се повиши, заради студеното време.
 • Атомната и въглищните централи осигуряват електроенергията, малка част идва от вецове и вятър
 • Рекордът бе през 2017 г., когато спряха износа, сега няма да го правят
 • Студеният февруари нагря уредите за отопление на ток на макс и качи потреблението с близо 50%.

  Пикът идва основно от домакинствата, а консумацията приближава рекорда от студената зима на 2017 г. Това показват данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

  На 6 февруари тази година в сутрешния пик, който е бил в 10 часа, товарът на системата е бил 6800 мегавата, а вечерният в 19 часа е стигнал 7029 мегавата. А в сряда дори в ненатоварените часове потреблението стигаше близо 6300 мегавата.

  Енергийни експерти припомнят, че в студения януари на 2017 г., когато температурите паднаха и до минус 20 градуса, пиковият товар беше 7700 мегавата. Тогава министърът на енергетиката спря временно износа на ток, за да може да се задоволят нуждите в страната ни.

  Прогнозата на системния оператор за студовете в следващите дни - 9 и 10 февруари, са за потребление от 7200 и 7300 мегавата в пиковите вечерни часове.

  Заради по-ниските цени на електроенергията в сравнение с тези на газа и парното немалък брой домакинства минаха на ток, за да се отопляват тази зима. Това съответно води и до повишение на потреблението.

  От ЕСО заявяват, че сега няма проблем с осигуряването на електроенергия за страната въпреки увеличената консумация. Нещо повече - в пиковите часове навън се експортира ток, колкото е производството на блок в АЕЦ “Козлодуй”, тоест към 1000 мегавата. Износът е към Сърбия, Македония, Гърция и Турция - общо 965 мегавата.

  От Румъния у нас са влезли 231 мегавата, но не може да се каже дали този товар е транзитен към други страни, или остава у нас.

  Студът показа, че поне засега България продължава да има нужда от въглищните централи - те произвеждат 44,85% от количествата, което означава 3247 мегавата. АЕЦ “Козлодуй” дава 29,9 на сто, или 2164 мегавата. Останалата част от тока е произведена от вецове и вятърни централи. Делът на фотоволтаиците е 1,69%, или 122 мегавата.

  “24 часа” поиска данни от Електроенергийния системен оператор кога и колко е било пиковото натоварване на системата от 2017 г. до 2022 г. Оказва се, че освен сега само през една друга година - 2018 г, годишният пик е бил през февруари, когато в края на месеца потреблението е стигнало 7131 мегавата. Всички останали върхове при консумацията са били януарски.

  От справката става ясно, че през 2020 и 2021 г. върховото натоварване е било 6566 мегавата, а през 2021 г. - 6805. Пиковото потребление освен това не е било по Нова година, обуславяло се е от студените дни.

  Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

  Весела Велин притежава IV дан (най-високата степен по айкидо, взимана с технически изпит). Една от малкото жени, които я притежават. Освен това е сред малкото българи, които имат защитена дан степен в Хомбу Доджо в Япония, което е световната айкидо централа. През 2015 г. заедно с Владимир Велин основават самостоятелно Доджо

  Тодор Неделев има бъдеще в националния отбор, категоричен е Зума "България има сили за две победи в първите си стъпки по път към Евро 2024!" Това заяви легендарният ни национален селекционер Христо Бонев, последният треньор, който успява да класира "лъвовете" на световно първенство във Франция през 1998 г

  Мачът ще е на 13 април, българинът тръгва след дни Бронзовият ни медалист от олимпиадата в Лондон през 2012 г. Тервел Пулев ще се завърне на професионалния ринг срещу коравия нюйоркчанин Джоел Шоджгрийн. Предвидено е двамата да се бият на 13 април в Коста Меса, Калифорния, съобщава "Спортната джунгла"