Прокурори търсят 88 млн. лева от ексминистър, негов заместник и бивш газов шеф (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13718454 www.24chasa.bg
Прокуратурата твърди, че щетата за "Булгаргаз" е 88 млн. лв.

  • Три дни след посещението на Иван Гешев в САЩ
  • Почти месец тримата не се обърнали към други доставчици, след като разбрали, че количествата от Русия ще спрат, ако не се плащат в рубли

Три дни след посещението на главния прокурор Иван Гешев в САЩ, където той обяви, че зловредното руско влияние в страната ни се засилва, прокуратурата обвини трима за газовите доставки.

Бившият енергиен министър в правителството на Кирил Петков - Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и бившият шеф на “Булгаргаз” Людмил Йоцов, вече са привлечени към отговорност. (Какво коментираха те - виж каретата долу.)

Според държавното обвинение от действията им дружеството е било ощетено с над 88 млн. лв. Разследването започна по сигнал на ДАНС на 30 август миналата година. То бе възложено на националното следствие и по него работеха екип от следователи.

Точно затова обвиненията на тримата бяха повдигнати на бул. “Г. М. Димитров”, където се намира Националната следствена служба.

Предмет на разследването били договори за доставка на газ

и свързаните с тях обстоятелства. Били събрани много доказателства, твърдят от прокуратурата.

Александър Николов и Людмил Йоцов ще отговарят за умишлена безстопанственост в особено големи размери.

Бившият министър не упражнил достатъчно контрол върху работата на Йоцов, на когото пък било възложено стопанисването на “Булгаргаз”.

Бившият шеф на газовото дружество ще отговаря за неполагане на достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество.

Данаил Николов е обвинен в престъпление по служба с цел да набави облага за търговско дружество

Според прокуратурата, извършвайки действие, което е в правомощията на министъра на енергетиката, са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък.

От държавното обвинение смятат, че в резултат било застрашено и изпълнението на задълженията на “Булгаргаз” по лиценз и бил създаден риск да бъдат прекъснати доставките.

Тримата обвиняеми не предприели и никакви действия за алтернативни доставки в периода от 1 до 26 април 2022 г. след издаването на указа на руския президент Владимир Путин да се плаща в рубли. Едва в деня на спирането на газа - 26 април, започнали да се търсят други доставчици.

Според прокуратурата дори тогава можело да се направи извод, че

алтернативните количества отново са били с първоначален източник “Газпром”.

На излизане от следствието в сряда адвокат Ина Лулчева каза, че бившият енергиен министър Александър Николов е обвинен за това, че не е било прието предложението на “Газпром” да се плаща за доставките на газ в рубли.

В късния следобед от прокуратурата реагираха и заявиха, че не отговаря на истината твърдението, че обвинението е за неприемането на новата схема за плащания в рубли. Нямало и решение на правителството на Кирил Петков за това.

Александър Николов: Обвинението е, че не се подчинихме на руски шантаж

Същината на обвинението е за това, че България отказа да се подчини на руски шантаж. Предполагам кой и защо е недоволен от това. България е Европа и като такава съгласува всичките си действия с позицията на ЕС! А ако са забравили, България е обявена за враг от една друга държава. Няма какво повече да коментирам на този ранен етап от обвинението.

Людмил Йоцов: Чакам адвокатите да ми изяснят казуса

Не мога да разбера в какво ме обвиняват. Чакам адвокатите да ми изяснят. Разследването е за доставките на газ за четирите дни на април - от 27-и до 30-и, както и за тези през май.

Тези 88 млн. лв. щети в обвинението се получават като разлика между цените по договора с “Газпром” и тези на алтернативните доставки.

Данаил Николов: Рано е за коментари

Рано е за коментари, още не съм запознат с обвинението, заяви Данаил Николов. Адвокатът му Христо Кутиев каза, че в сряда Николов е привлечен като обвиняем. Но материалите по делото и доказателствата не са им предоставени. “Това ще стане вероятно след месец-два, когато приключи разследването. Едва тогава ще можем да направим анализ на доказателствата и да коментираме пред вас, заяви Кутиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България

БФС трябваше да намали чужденците, сега сме туристи като Гибралтар "Всички са виновни за тъжното състояние на националния ни отбор!" Това е мнението на президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, който за пореден път призова клубовете да залагат на повече български футболисти. "Не съм пророк, не съм месия, всеки нормален човек знае

Студено му е на Дичо през последните няколко дни. Времето рязко захладня и музикантът зъзне, докато е навън. За да се сгрее по-добре, Дичо нахлузи шапка, вдигна качулката и си сложи тежки кубинки, но леденият вятър брули отвсякъде! Дано стане по топло. (Прогноза за времето можете да прочетете на 3 стр