Стефан Янев: Налагане на президентска република в този момент не е работещо

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13630225 www.24chasa.bg
Стефан Янев. Кадър NOVA NEWS

Лидерът на "Български възход" потвърди, че ако има такъв референдум сега, той ще гласува против

Сега не е моментът за дебат за преминаване към президентска република, заяви лидерът на БВ Стефан Янев в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS. И потвърди, че ако има такъв референдум сега, той ще гласува против.

През седмицата инициативен комитет на ИТН внесе уведомление в парламента за старт на подписка за Велико народно събрание. Инициаторите му ще искат да се проведе национален референдум за промяна на формата на управление в страната - от парламентарна в президентска република.

„Решаването на този въпрос минава през конституционен дебат, Велико народно събрание, промяна на устройството на държавата. Не е сега моментът за такъв дебат. Ние сме в перманентна политическа криза – пет поредни избора. Има нужда да търсим решения как да оздравим българската демокрация, как да оздравим парламентарната република”, заяви Янев.

„Демокрацията се лекува с повече демокрация. Не мисля, че разговорите, посоката на мислене и търсене на варианти за налагане на президентска или полупрезидентска република в този момент е работещо”, каза Янев.

Оценката за работата на парламента ще я дадат българските граждани на изборите, смята още Янев.

„Има хора, които казват, че този парламент се е справил добре със законодателната програма, че бяха приети достатъчно като брой законопроекти, друг е въпросът дали качеството им е добро, ако бързината е била голяма. От друга страна парламентът не се справи с основната си задача – да бъде платформата за диалог, за взаимодействие между политическите партии, които да загърбят егото си и да седнат на масата за преговори, със съзнанието, че трябва мнозинство, което да подкрепи правителство”, коментира Янев.

„Не виждам някой, който да не носи отговорност, за този провален диалог. Ние като коалиция, която за първи път влиза в парламента, с малка група, положихме всички усилия да създадем атмосфера за диалог, но до степен, в която ни казваха, че нямаме физиономия и нямаме какво да кажем”, продължи Янев.

Янев смята, че служебното правителство по дадени теми се е справило, по други – не. Поне 3-4 министри би сменил.

БВ ще се явят самостоятелно на избори.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Какво ще стане утре?! звезда Възможни провокации в Печерската лавра Киев гони руските попове - заг. Украйна отнема централния манастирски комплекс от "агентите на Кремъл", свещениците обещават "да воюват" Тежка и напрегната сряда очакват в Киев заради връщането на най-голямата светиня в ръцете на украинската църква

С радостни целувки по бузите приветства колегата си Христо Петков Ани Пападопулу. Двамата се видяха в Народния театър преди представлението на Самуел Финци "Един кон влязъл в бар". Двамата актьори не бяха единствените колеги, дошли на представлението. В публиката бяха още Койна Русева, Снежина Петрова и други актьори

Пролетта дойде и не само дърветата се раззелениха. Знаменитата разследваща журналистка Миролюба Бенатова също надяна зелена премяна и тръгна по задачи. Снимки: България