Стамен Янев обвинен за “златните” паспорти по сигнала на ДПС - разколебал доверието на хората (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13599473 www.24chasa.bg
Стамен Янев не отговори на позвъняванията на “24 часа”. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
 • Мярката му е подписка, може да получи до 8 г. затвор
 • Разследват и други
 • Обвинение престъпление по служба заради издаване на т. нар. златни паспорти получи бившият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура.

  През февруари 2022 г. в прокуратурата постъпил сигнал от депутат от ДПС, припомнят оттам. В него се твърдяло, че са допуснати нарушения на изискванията на законите за българското гражданство, за чужденците в България и за насърчаване на инвестициите. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно за граждани на Русия и Китай с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, или т.нар. златни паспорти, които им дават право да пребивават на територията на страната и ЕС. Това бе схемата за даване на българско гражданство на чужди инвеститори, вложили над 2 млн. лева в страната.

  Тогава депутатът от движението Хамид Хамид разказа, че получил сигнала в пощенската си кутия в парламента. В него имало данни, че над 120 китайски и руски граждани по съмнителен начин са получили BG паспорт за направена инвестиция над 1 милион лева.

  След като получили сигнала, от закритата вече Специализирана прокуратура образували разследване, което днес е в Софийската градска прокуратура. То било водено от националното следствие. Оттам го докладвали в прокуратурата този петък, 20 януари. След проверка на събраните доказателства е повдигнато обвинение срещу Стамен Янев затова, “че в периода 28.07.2015 г. до 28.07.2020 г. като изпълнителен директор на БАИ не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ”, пишат от прокуратурата. И обясняват, че разследването продължава. Имало да се изяснят още много факти и обстоятелства. Не било изключено и други да бъдат обвинени.

  Ако бъде признат за виновен, Янев може да получи от 1 до 8 г. затвор, както и забрана да заема определена държавна или обществена длъжност. Той е с мярка за неотклонение подписка.

  Потърсен от “24 часа”, Янев не отговори на мобилния си телефон. Когато беше подаден сигналът от ДПС, той обясни, че БАИ само проверява наличието на сделка с финансов актив и предоставя удостоверение, нищо повече. “Не издаваме златни паспорти”, категоричен беше тогава Янев.

  “При нас няма информация кой е получил паспорт и кой - не. Процедурата е политическо решение. Има я от 1999 г., а през 2013-а законът даде възможност на БАИ да участва в нея. Хамид е един от яростните защитници точно на тази промяна през 2013 г. Аз съм “за” да бъдат премахнати този тип процедури”, обяви Янев.

  През декември м.г. пък правосъдният министър Крум Зарков обясни, че за последните три месеца България е отнела 12 “златни” паспорта, за други пет процедурата е в ход.

  Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

  Емили с тротинетката вдигна на крак цял етаж в столичен мол. Трансмомичето изважда спрей и заплашва да обгази всички, стана ясно от клип, качен в социалната мрежа. Според авторите на клипа действията на Емили не са провокирани с нищо от околните, но явно е под стрес и готова да атакува. Коментарите под публикацията не закъсняха

  Спекула и кражби на хуманитарка  Алчността е безсмъртна! Звезда В Сирия лопатите и кирките изчезват, в Турция литват цените на одеялата и свещите  Първи обвинения за кражби на хуманитарна помощ и спекулативна търговия повдига турската прокуратура след опустошителните земетресения. Следствените органи в южната ни съседка са получили голям брой

  Беше пионер в професията, прослави България, казва Христо Мутафчиев "Гинка Станчева бе най-толерантният колега, който съм имала. Винаги ми е помагала. Подаде ми ръка, когато отидох в театъра. Отношение като нейното, рядко се среща в гилдията ни, за съжаление". Това каза Искра Радева. Актрисата уважи поклонението на Станчева