Геолози: Теренът на Рожен позволява да се постави 111 м пилон с трибагреника

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13594403 www.24chasa.bg
През декември м.г.. специалисти извършиха сондаж на терена, където ще се извиси пилонът със знамето на България на Роженските поляни.

Стълбът ще тежи 50 тона, а знамето е с площ 1110 кв. метра

Няма пречка да се монтира 111 метра пилон на Рожен и от него да се вее българският флаг Това е заключението на специалистите след извършено геоложко проучване на терена, информират от фондация "Наследство в бъдещето", която е в основата на инициативата.
Извършени са сондажи на 24 м дълбочина, при които са взети земни и скални проби. Те са изследвани в специализирана лаборатория. Препоръчва се да бъде направено фундиране, а стаманобетонните пилоти ще са на дълбочина повече от 17 м в здрава основа от мраморни скали.
"Теренът е подходящ и от сеизмичва гледна точка", категоричен е проф. д-р инж. Георги Франгов.
Тази седмица започва финалното проектиране. Внушителният пилон "Рожен" ще е с диаметър 3 метра при основата и 0,75 м при върха. Конструкцията ще е от 12 секции с дължина от 8 до 12 м, а общото тегло на стълба ще е 55 тона. Знамето с площ от 1110 кв. метра, издигнато ще символизира територията на България от 111 000 кв. километра.
В основата на новия паметник на обединението ще бъде вградена капсула на времето за период от 111 г. и плоча от мрамор, изобразяваща картата на България с послания от 28-те административни области към бъдещите поколения.
За да се реализира мащабният проект, тече дарителска кампания под патронажа на президента, информират от фондацията. Организаторите се надяват в нея да се включат българи в страната и чужбина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Весела Велин притежава IV дан (най-високата степен по айкидо, взимана с технически изпит). Една от малкото жени, които я притежават. Освен това е сред малкото българи, които имат защитена дан степен в Хомбу Доджо в Япония, което е световната айкидо централа. През 2015 г. заедно с Владимир Велин основават самостоятелно Доджо

Тодор Неделев има бъдеще в националния отбор, категоричен е Зума "България има сили за две победи в първите си стъпки по път към Евро 2024!" Това заяви легендарният ни национален селекционер Христо Бонев, последният треньор, който успява да класира "лъвовете" на световно първенство във Франция през 1998 г

Мачът ще е на 13 април, българинът тръгва след дни Бронзовият ни медалист от олимпиадата в Лондон през 2012 г. Тервел Пулев ще се завърне на професионалния ринг срещу коравия нюйоркчанин Джоел Шоджгрийн. Предвидено е двамата да се бият на 13 април в Коста Меса, Калифорния, съобщава "Спортната джунгла"