Дават 2,4 млн. лв. за безплатни ски почивки на учениците

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13264436 www.24chasa.bg
Над 37 хил. ученици използват подобни автобуси, за да стигнат до най-близкото си училище.

С 1,7 млн. лв. МОН купува електронни учебници и софтуери за над 1600 училища

Допълнителни 2,4 млн. лв. ще отпусне правителството, за да се платят зимните почивки на учители и ученици по националната програма “Отново заедно”, реши Министерският съвет.

Програмата бе специално създадена през 2021 г. Идеята бе чрез нея да се засили социализацията и общуването между учениците и учителите извън училищната и семейната среда.

Според експертите така ще се

преодолеят последиците от COVID пандемията,

заради която се наложи децата да се обучават дистанционно.

С парите сега ще се финансират 174 училища в 94 общини. Те трябва да покрият шестдневен туристически пакет в размер на 500 лв. на човек, който включва: 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности.

Над 1,7 млн. лв. ще се дадат за електронни ресурси и учебни помагала, които ще бъдат разпределени от Министерството на образованието, в момента начело със служебния министър проф. Сашо Пенов.

Малко над милион от тях ще се разпределят между 1640 общински училища за внедряване на образователни електронни ресурси и съдържание, софтуери за професионално обучение и др.

А с 404 хил. лв. ще се плати интернетът в 1205 образователни институции.

14 по-малко са средищните детски градини и училища (в тях се обучават деца от различни села или градове в околността - бел.ред.) в страната спрямо миналата година - общо 957, отчитат от Министерския съвет. В този тип градини и училища се обучават 17 412 деца и 172 586 ученици.

Пътуващите деца, за които държавата осигурява безплатен транспорт, са 2 609, а учениците до 16-годишна възраст са 37  691. Вчера за превоза им правителството отпусна допълнителни 1,5 млн. лв.

Други

3,75 млн. лв. ще се дадат за превоз на учители,

които работят в различно населено място от това, в което живеят.

Кабинетът отпусна и 1,8 млн. лв. за издръжка на деца от VIII клас, които са били приети в паралелки по специалности, за които се очаква недостиг на пазара на труда.

С 421 610 лв. пък ще се платят компенсациите за септември, които държавата дава на родители, чиито деца не са били приети в общински детски градини или ясли заради липсата на места.

Над 37 хил. ученици използват подобни автобуси, за да стигнат до най-близкото си училище.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Имаше интерес и от двете страни, казва плеймейтката Плеймейтката Дениз Хайрула е имала кратка авантюра с първия ерген Виктор Стоянов веднага след края на предаването. Макар на финала мачото да избира Виктория, а не нея, извън ефир нещата се развиват по различен начин. Между двамата се заражда флирт, следват срещи и дълги разговори по телефона

Участничката в "Ергенът" Александра Гърдева започна да се занимава с хипноза. Мацката участва в онлайн курс, на който отиде с луксозната си кола. Александра явно не си плаща зоната за паркиране, защото на дръжката на возилото се вижда предупредителна бележка. Сигурно се надява да хипнотизира проверяващите

Нови проблеми със здравето  Изпращайте ни храна и пари, зове духовникът  "Вирус ме повали много лошо! Не мога да стана от леглото и цяла нощ не съм спал. Доктор дойде да ме посети вкъщи, тъй като нямам сили да ходя. Не мога да повярвам какво ми се случва - една болежка отминава, а друга ме застига." Това сподели пред "България Днес" отец Иван