Митрополит Николай през сълзи: Благодаря ви, моля ви, простете ми!

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13247927 www.24chasa.bg
Владиката говори разчувстван на имения си ден.

Поиска прошка и за особеностите на сложния си характер

Лично от патриарх Неофит пловдивският митрополит Николай получи поздравление по случай именния си ден. Прочете го Западно- и средноевропейският владика Антоний. 

Това става в храма "Свети Николай" в Пловдив, където предстоятелят на пловдивската епархия отслужи архиерейска света литургия.

"Ще ви кажа само три думи: Благодаря ви, моля ви, простете ми!", обърна се към присъстващите с просълзени очи владиката. На службата присъстваха здравният министър Асен Меджидиев, народният представител и шеф на правната комисия Радомир Чолаков, кметът Здравко Димитров,  доростолският митрополит Яков, игуменът на Бачковския и Троянския манастир епископ Сионий.

"Казвам го от сърце. Искам да ме разберете правилно. Бих искал да прегърна всеки от вас. И да кажа колко много ви обичам", продължи дядо Николай със сподавен глас.

Той отбеляза, че през тези 16 години, откакто е начело на Пловдивската епархия, не е бил изоставен. "Нито за миг не бях сам", продължи владиката, почти плачейки. Видимо разчувстван,  каза, че усеща любовта на всички и поиска да не спират да се молят за него.

"Простете особеностите на моя сложен характер. Простете, ако някой с нещо съм оскърбил, а няма как да не съм. Ако някого съм поставил в неудобно положение или съм предизвикал някакво недоразумение", настоя той.

Преди това отбеляза, че бог ме у дал да носи святото име на Николай Чудотворец. И упрекна учените, че в учебниците по история нищо не е написано за светеца. "В тях няма да прочетете една дума за него.  "Докато на императори и пълководци имената им са в учебниците, но ние нямаме общение с тях", отбеляза владиката.

Той специално благодари на здравния министър, че е дошъл да го уважи. "Съзнаваме, че всяка власт е от бога дадена. И служението в здравеопазването е немислимо чрез вяра в бога. Всички болести са от човешки грехове", отбеляза Николай.

Благодари и на Радомир Чолаков, наричайки го духовен приятел. "Преди си мислех, ако в Народното събрание има поне един, който да вярва, че Исус Христос е възкръснал, колко хубаво щеше да бъде", вметна митрополитът.

Благодарност отправи и към Георги Гергов за всеотдайната му помощ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордно високата цена на яйцата принуди стопани да отглеждат бройлери  Курниците отново са на дневен ред! Масово стопани стягат стари кокошарници или стъкмяват нови, в които да отглеждат кокошки. Това показа проверка на "България Днес". Задни или странични дворове, използвани в предишни години за отглеждане на кокошки, зайци, прасета и гъски

Секс за последно е правил през миналия век Роби Уилямс. Това се шегува певецът, макар че в твърдението му има доза истина. 48-годишният британец и съпругата му Айда са твърдe заети с отглеждането на четирите си все още малки деца, освен това изпълнителят е ангажиран и с много професионални изяви. "Спомням си секса

Фолкпевицата Мария се обясни в любов на настоящия си мъж Мирослав Соколов. Изпълнителката ще бъде гост в предаването на Алекс Сърчаджиева "Животът по действителен случай", където разказва как двамата се запознават. Мария е убедена, че за първи път наистина е намерила своята половинка и отдавна е забравила предишните си връзки