Асеновград ще храни 300 души с топъл обяд за 658 хил. лева

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13223049 www.24chasa.bg
Нуждаещите се ще получават супа, основно и хляб всеки ден от понеделник до петък. Снимка: Архив

Готвачите ще избягват мазното и пърженото, за да бъдат порциите максимално здравословни

Община Асеновград търси нов изпълнител на програмата “Топъл обяд”, която предоставя безплатен обяд на 300 души всеки работен ден. Избраната фирма ще започне да готви за нуждаещите се на 1 януари 2023 г., като договорът ѝ ще продължи до 30 септември 2025 г. Финансирането е в размер от 658 560 лв. с ДДС. Средствата са осигурени по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027.

Целта на “Топъл обяд” е да бъде помогнато на най-нуждаещите се лица и семейства, живеещи в община Асеновград. Безплатна храна ще получават хора с ниски доходи, пенсионери, хора с увреждания, бездомници и бежанци.

Менютата, които изпълнителят ще изготвя ежеседмично, ще бъдат одобрени от община Асеновград. Те включват супа и основно ястие от Сборника с рецепти за обществено хранене, хляб и поне веднъж в седмицата - десерт. Градската администрация не позволява притоплянето на порции от предния ден. Всичко трябва да бъде сготвено в деня на доставка.

Седмичните менюта ще съдържат разнообразни здравословни ястия за нуждаещите се. Готвачите са задължени да ограничават пърженото, да спазват стриктно грамажа на солта, както и да не използват свинска мас или маргарин.

При необходимост топлият обяд ще се доставя до домовете на гражданите, които нямат възможност да го получат от пункта за раздаване на храна. Изпълнителят трябва да превозва порциите в индивидуални опаковки, картонени или биоразградими, като внимава да не наруши вида на сготвеното.

Договорът на община Асеновград за програмата "Топъл обяд" изтече на 9 септември, но доставката на храна продължи и след това.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордно високата цена на яйцата принуди стопани да отглеждат бройлери  Курниците отново са на дневен ред! Масово стопани стягат стари кокошарници или стъкмяват нови, в които да отглеждат кокошки. Това показа проверка на "България Днес". Задни или странични дворове, използвани в предишни години за отглеждане на кокошки, зайци, прасета и гъски

Секс за последно е правил през миналия век Роби Уилямс. Това се шегува певецът, макар че в твърдението му има доза истина. 48-годишният британец и съпругата му Айда са твърдe заети с отглеждането на четирите си все още малки деца, освен това изпълнителят е ангажиран и с много професионални изяви. "Спомням си секса

Фолкпевицата Мария се обясни в любов на настоящия си мъж Мирослав Соколов. Изпълнителката ще бъде гост в предаването на Алекс Сърчаджиева "Животът по действителен случай", където разказва как двамата се запознават. Мария е убедена, че за първи път наистина е намерила своята половинка и отдавна е забравила предишните си връзки