Арестуваният в Пловдив фалшификатор: Осъждан съм, но съм си платил, пуснете ме (Видео)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13221904 www.24chasa.bg
Иван Богоев се появи в Окръжния съд с шапка. СНИМКА: Никола Михайлов
 • Двамата му съучастници са пуснати под гаранция, той остава задържан
 • Иван Богоев вече е осъждан за фалшифициране и ръководене на организирана престъпна група
 • Аз не съм светец. Осъждан съм, но съм си платил. Излежах наказанието си, ама те не ме оставят.

  Това каза пред Пловдивския окръжен съд 56-годишният Иван Богоев, обвинен в участие в организирана престъпна група за изработване и разпространение на фалшиви документи. Той беше доведен в съдебната зала под засилен кордон, криейки лицето си с шапка, за да му бъде определена мярка за неотклонение. Богоев заяви, че от 1999 г. за трети път бива обискиран, и поиска да не го оставят в ареста. “Искам да бъда освободен”, бяха последните думи 56-годишният мъж, но съдия Петко Минев го остави в ареста.

  Иван Богоев е с обвинение, че заедно с още двама - Мерсин Мехмед и Хюсеин Расим, е участвал в организирана престъпна група за изработване и разпространение на фалшиви лични документи. Според прокуратурата те са ги пласирали в Пловдив, Разград и други градове у нас, а дейността им стигала до Германия. За лична карта и шофьорска книжка тримата взимали по 250 евро, а за паспорт - 300. Сред клиентите им имало и чужденци.

  Обвинените бяха задържани за 72 часа. Днес прокуратурата внесе иск за постоянния арест на Богоев, а 30-годишният Мерсин Мехмед и 68-годишният Хюсеин Расим освободени под парична гаранция в размер на 5000 лв. “По-младият от тях се грижи за малолетно дете, а другият е с влошено здраве. Освен това и двамата са съдействали изключително много на разследването”, обясни за “24 часа” прокурор Мирослав Йосифов. Той добави, че групата е нямала лидер, а всеки от тримата е имал различни задължения.

  Според представителя на обвинението от събраните на този етап доказателства може да се направи обосновано предположение, че Иван Богоев е извършил престъплението. Показанията на Мехмед и Расим също са срещу него. Прокурор Йосифов представи и справка, която показва, че Богоев вече има 6 присъди, 3 от които свързани с подправянето на пари и документи. Той е осъждан и за ръководене на организирана престъпна група.

  “Прави впечатление, че последното осъждане е изтърпял преди година и половина. Може да се направи категоричен извод, че той е личност с висока обществена опасност и изградени престъпни навици, свързани с фалшифициране”, каза прокурорът и добави, че съществува реална опасност обвиненият да се укрие или да извърши ново престъпление, ако не бъде оставен в ареста.

  Защитата на Богоев посочи, че той е съдействал на разследването. Пред съдия Петко Минев бяха представени експертно решение на ТЕЛК и две епикризи, според които мъжът има само един бъбрек, хипертония и диабет. Според адвоката му всяка по-лека мярка за неотклонение би свършила работа и съдът трябва да помисли за здравословното състояние на Богоев, който уточни, че е останал с един бъбрек през 1999 г. и оттогава състоянието му се влошава.

  Съдия Петко Минев прецени, че при мярка, различна от "задържане под стража", съществува реална опасност Богоев да се укрие или да извърши ново престъпление и го остави в ареста. Определението подлежи на обжалване. 

  Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

  Участничката в "Ергенът" Александра Гърдева започна да се занимава с хипноза. Мацката участва в онлайн курс, на който отиде с луксозната си кола. Александра явно не си плаща зоната за паркиране, защото на дръжката на возилото се вижда предупредителна бележка. Сигурно се надява да хипнотизира проверяващите

  Нови проблеми със здравето  Изпращайте ни храна и пари, зове духовникът  "Вирус ме повали много лошо! Не мога да стана от леглото и цяла нощ не съм спал. Доктор дойде да ме посети вкъщи, тъй като нямам сили да ходя. Не мога да повярвам какво ми се случва - една болежка отминава, а друга ме застига." Това сподели пред "България Днес" отец Иван

  Дякона е извършил едно убийство и се е покаял, а някои от канонизираните ни са убивали повече "Народът иска Васил Левски за светец. Както се казва "глас народен - глас Божи". Не знам обаче защо църквата ни не иска да приеме това." Това сподели големият български писател Стефан Цанев, който също е на мнение