След 3 часа спорове: Депутатите приеха името на измененията в Изборния кодекс

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13146136 www.24chasa.bg
Росен Желязков

Повече от 3 часа депутатите спориха за изборните правила по същество, макар дебатът официално да бе само за наименованието на законопроекта за изменения в Изборния Кодекс.

Малко преди съвсем да изтече времето за пленарния ден, Иван Ченчев от БСП предложи дебатите по заглавието да бъдат прекратени. Асен Василев от "Промяната" обаче напомни на председателстващия в момента Росен Желязков, че това вече е гласувано по предложение на ГЕРБ и не е било прието. Всяка процедура подлежи на гласуване, настоя обаче Желязков и даде шанс да депутатите да гласуват отново.125 депутати гасуваха за, а 95 бяха против, след което се наложи ново прегласуване. При повторния опит мнозинството отново прие да прекрати разискванията по заглавието на законопроекта.

Никола Минчев от "Промяната" обяви, че първото искане за прекратяване на дебата не е минало, за да може Корнелия Нинова да направи изказването си. И обвини мнозинството, че е постъпило нечестно и некоректно. 

Мирослав Иванов от ПП посочи, че е имало почивка, а парламентът вече е извън времето на пленарното заседание и всяко гласуване вече ще е нелегитимно. И отново повтори, че имат списък с депутати, които искат изказвания. Според него е имало само едно изказване от парламентарната им група. И обвини шефа на НС, че не дава думата на народните представители, нито пък спазва правилника. "Има толерантност към коалиционните партньори от хартиената коалциия. Г-жа Нинова се изказва 10 мин. при ограничение от 5 мин.", обвини мнозинството Иванов, а съпартийците му отново наскачаха от местата си 

Йордан Цонев от ДПС обяви, че вместо 15 мин. почивката е била половин час. "Важно е в колко часа продължава заседанието и това е регистрирано. Разискванията са прекратени", отсече той. Според него вече следва галсуване, дали ще е днес или утре, няма значение. Според него само един народен представител от ПП се е изказал по същество, а другите са минали през процедури.

Мисля да прекратим това, с което започнахме, опита се да въдвори ред председателстващият Росен Желязков. "Цял ден се упражняваме в т.нар. злоупотреба с правото. Използваме определен инструмент в правилника с цел обратна на тази с която е създаден. Всички тези процедури дведоха до това да не може да се приеме единственото безспорно нещо - наименованието. Целият ден псоветихме на тези безплодни процедури", обобщи той. И обяви, че ще подложи на гласуване наименованието. А от ПП отново наскачаха край трибуната. 123 г;асуваха "за", 36 - против и така в крайна сметка поне името на закона мина. 

"Гласувах против заглавието, защото искам да изразя несъгласието си с начина, по който се предлагат тези промени. Трябва да предложим ясен и разбираем законодателен процес, по  който се въвеждат тези промени. Няма да стане с обръщане с хастара на приет на първо гласуване законопроект и 18-часови заседания", заяви Никола Минчев. А програмата за парламентарния контрол така и не бе изчетена, за сметка на това ще бъда качена на сайта на парламента.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С метро ходи на работа Николай Денков. Бившият образователен министър няма проблеми да се повози на подземната железница, стиснал предварително принтиран документ в ръка. Снимки: България

Голям речен шаран се закачи на въдицата на късметлия, борят го над половин час Невероятна слука споходи риболовец на река Струма в навечерието на големия християнски празник Никулден. Мъжът отива край реката с фина въдица в опит да улови кефали, но на малката му кукичка се закача внушителен шаран. След продължителна борба речният гигант е изваден

След успеха на биографичните си книги Георги Тошев е замислил нов проект. Писателят журналист обикаля из София и не спира да говори по телефона. За финал Тошев се видя със свой приятел. Снимки: България