Карадайъ с конкретни цифри за разминавания в гласовете при машинния вот

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13145060 www.24chasa.bg
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ СНИМКА: Румяна Тонeва

Конкретни цифри за разминаването на гласовете при машинния вот, изнесе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна по време на дебатите по Изборния кодекс.

Когато говорим за избори, става дума за демокрация, а укрепването й става през свободни и честни избори, които създават доверие - в процеса, а оттам и в органите. А в последните години има дефицит в доверието, обясни Карадайъ. Затова трябвало да се елиминира субективния фактор при броенето на гласовете и при попълването на секционните протоколи.

Карадайъ цитира конкретни цифри и даде два примера от сайта на ЦИК.

Първият е за секция от община Трявна: брой контролни разписки, разпечатани от машината - 229, брой положени подписи в избирателните списъци - 229, брой потвърдени гласове от машинното гласуване - 227. Това е нещо, което няма физически как да бъде контролирано - физическите носители съвпадат, а електронните гласове се различават, обясни лидерът на ДПС.

Вторият пример, цитиран от него, бе: 349 контролни разписки, 349 подписа, 350 потвърдени гласове от машинното гласуване. В обратната посока е разминаването на електронния вот от физическите носители, коментира Карадайъ. 

Ето затова, когато говорим, че има съмнения - има факти. Въпросът е, имайки тези факти и съмнения, отпедна страна, и от друга - притеснението на част от хората да отидат да гласуват заради машините, наша задача е да намерим онази формула, че да има доверие в изборния процес, каза Карадайъ. 

Когато говорим за грешки - когато оставиш хората са броят, човешкият фактор поражда грешки - къде под давление, къде неволно, които определят резултата, репликира го Настимир Ананиев. Той цитира изказване на Йордан Цонев, че гласуването трябва да е само машинно, а не комбинирано. Както и, че трябва да се елиминира субективния фактор. Оставянето на комбинираното гласуване обезсмисля машините, казал Цонев, цитиран от Ананиев. Какъв е този катарзис сега, попита депутатът от ПП.

Когато говорим за доверие, трябва да взимаме информирани решения, а аз не съм видял данни за това колко хора не са отишли да гласуват заради недоверие в машините, отвърна пък Божидар Божанов от ДБ.

Доста хора не отидоха да гласуват с оправданието дали ще се справят с машините. Това е факт и дори на един български гражданин да му се ограничи правото на глас, значи нарушаваме конституцията. А пък в Изборния кодекс сме записали, че гласуването е задължително, отвърна Карадайъ. И напомни, че при повече от един вид гласуване това затруднява още повече хората.

Не предлагаме да се броят хартиите, а ползването на машини - скенери, които да броят и отчитат гласовете, както в САЩ и Великобритания, обясни той. Нашата позиция винаги е била да се елиминира субективният фактор при броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. Друг въпрос е каква да бъде технологията, обясни лидерът на ДПС.

След това той се заприказва в пленарната зала с Божанов, което принуди председателстващият заседанието Йордан Цонев да го прикани да излязат да пият по кафе. През деня зам.-шефът на парламента на няколко пъти прави забележки на колегите си от всички групи за дисциплината, шума и приказването от място в пленарната зала.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С метро ходи на работа Николай Денков. Бившият образователен министър няма проблеми да се повози на подземната железница, стиснал предварително принтиран документ в ръка. Снимки: България

Голям речен шаран се закачи на въдицата на късметлия, борят го над половин час Невероятна слука споходи риболовец на река Струма в навечерието на големия християнски празник Никулден. Мъжът отива край реката с фина въдица в опит да улови кефали, но на малката му кукичка се закача внушителен шаран. След продължителна борба речният гигант е изваден

След успеха на биографичните си книги Георги Тошев е замислил нов проект. Писателят журналист обикаля из София и не спира да говори по телефона. За финал Тошев се видя със свой приятел. Снимки: България