С 6 млн. лева разрушеният метох в Асеновград ще възкръсне

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13138300 www.24chasa.bg
Метохът в Асеновград е в руини от десетилетия.

В храма към него се пази уникална икона от две части  с ликовете на света Екатерина и свети Георги

Прочутият метох в Асеновград, който е в руини от десетилетия, е включен в програмата за възстановяване и в момента се изготвя проекта за неговата реставрация.

Това съобщи пред "24 часа" игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий. По думите му ще са нужни сериозни строителни дейности.

"След като имаме готовите проекти, ще търсим подкрепата на държавата, на дарители и ние каквото успеем да отделим, за да възстановим тази наистина уникална, интересна и стара светиня", каза игуменът. Метохът в Асеновград е владение на манастира.

"По предварителни проучвания ще трябват около 6 млн. лева. Тези пари са непосилни за нас. Самата сграда е много голяма и изключително тържествена. Нейното възстановяване трябва да бъде в най-хубавия стил, за да се превърне за вбъдеще наистина в един духовен поклоннически център", коментира епископ Сионий.
Преди 6 г. предишният игумен на манастира обясни, че идеята е порутената сграда да бъде възстановена в предишния й вид - първият етаж да е трапезария, а на втория да има 10 стаи за богомолци. Към метоха има храм, изписан от Захари Зограф. В него се пази уникална икона от две части - на едната е изобразена св. Екатерина, а на другата - св. Георги.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С метро ходи на работа Николай Денков. Бившият образователен министър няма проблеми да се повози на подземната железница, стиснал предварително принтиран документ в ръка. Снимки: България

Голям речен шаран се закачи на въдицата на късметлия, борят го над половин час Невероятна слука споходи риболовец на река Струма в навечерието на големия християнски празник Никулден. Мъжът отива край реката с фина въдица в опит да улови кефали, но на малката му кукичка се закача внушителен шаран. След продължителна борба речният гигант е изваден

След успеха на биографичните си книги Георги Тошев е замислил нов проект. Писателят журналист обикаля из София и не спира да говори по телефона. За финал Тошев се видя със свой приятел. Снимки: България