Строители отказват да ремонтират пистата в Граф Игнатиево за F-16, МО си иска парите

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13137610 www.24chasa.bg
Авиобаза "Граф Игнатиево"

Комисия по отбрана ратифицира договора за още 8 американски изтребителя

Фирми, с които вече са сключени договори за ремонт на военното летище “Граф Игнатиево”, за да може то да приеме новите F-16, отказват да си свършат работата. Затова и Министерството на отбраната ще иска договорите с тях да бъдат прекратени и те да върнат парите по тях, които са им били платени авансово.

Това се разбра по време на днешното заседание на парламентарната комисия по отбрана от изказване на военния министър Димитър Стоянов.

Както “24 часа” писа по-рано, днес правителството отпусна още 60 млн. лв. за ремонта на летището. Той се налага, тъй като пистата е малка и в момента F-16 не могат да излитат и кацат на нея.

Голяма част от фирмите отказват да си изпълнят договорите, които са сключени преди 2019 г., поради различни причини, а всички те са платени авансово. Водим преговори, за да ги спрем и да си върнем парите, коментира министърът.

Много от фирмите са поискали и индексация на договорите си, защото строителните материали са поскъпнали от 2019 г. насам. Министерството вече води преговори с тях, като се очаква към вече съществуващите договори да се направят анекси.

"Има сключен договор, чиято реална стойност е 300 хил. лв., а е подписан за 9 млн. лв. Ще го прекратим", посочи министърът. Кой и как го е сключил обаче Стоянов отказа да съобщи.

"Всеки от проектите има екип от поне 20 души. За инфраструктурния това не бе предвидено, но с моя заповед е назначен такъв екип и той се отчита всяка седмица", продължи Стоянов.

Днес военната комисия ратифицира и договора за закупуване на още 8 броя американски изтребители F-16.

"Покрай минуса, че закъсняват, има и плюс, защото ако бяха дошли в първоначално заложения срок (б.а- началото на 2023 г.), инфраструктурата нямаше да е готова и щеше да се наложи да плащаме на САЩ, за да стоят там", отбеляза Стоянов.

Военната част по договора за първите осем изтребителя се изпълнява, но индустриалното сътрудничество не. То е към едно друго министерство и няма как да го коментирам, но ние сме го платили. Една голяма сума платихме за трансфер на технологии и индустриално сътрудничество и тя не се изпълнява, а е важно, защото ни гарантира сигурност на доставките. Веднага дойде предложение от румънската компания да се включим към тях, разказа още Стоянов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С метро ходи на работа Николай Денков. Бившият образователен министър няма проблеми да се повози на подземната железница, стиснал предварително принтиран документ в ръка. Снимки: България

Голям речен шаран се закачи на въдицата на късметлия, борят го над половин час Невероятна слука споходи риболовец на река Струма в навечерието на големия християнски празник Никулден. Мъжът отива край реката с фина въдица в опит да улови кефали, но на малката му кукичка се закача внушителен шаран. След продължителна борба речният гигант е изваден

След успеха на биографичните си книги Георги Тошев е замислил нов проект. Писателят журналист обикаля из София и не спира да говори по телефона. За финал Тошев се видя със свой приятел. Снимки: България