Шофьори на "Хеброс бус" спряха да возят заради неполучени заплати (допълнена, снимки)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13136905 www.24chasa.bg
Шофьорът Димитър Русков (вляво) с колеги в базата на "Хеброс бус". Снимки: Авторът

- Крайно време беше да се случи, не са ни преведени помощи за над 600 000 лева, каза управителят Веселин Дошков

- Обмисля да прати протестиращите шофьори пред общината

В гаража на "Хеброс бус" се прибраха десетки шофьори, спирайки да возят по линиите 37, 7, 29, 20, 6 и 99 в Пловдив. "Не сме получавали заплати от септември. Тогава ни бяха дадени частично възнагражденията", обясниха те.

Водачите на автобуси са в базата и обсъждат тежкото си положение. "Двама от семейството сме на работа в тази фирма и не можем да си платим сметките", каза Димитър Русков. Съпругата му Величка също кара рейс.

По думите им кондукторите не били взели заплати и за септември. "Ваучери от 200 лева също не сме получавали, а те ни се удържат. Управителят на фирмата г-н Дошков ни казва, че от общината не му плаща редовно компенсациите и субсидиите и затова той не може на нас да се издържи", обясниха шофьорите.

Те са категорични, че няма да подкарат рейсовете, докато не получат дължимите им заплати. По думите им линиите на "Хеброс бус" не били съвсем оголени. Водачи, на които предстояло пенсиониране, продължавали да въртят волана.

Неотдавна Веселин Дошков призна, че фирмата е във финансово затруднение. Заради неизпълнение на разписания от общината му взеха линиите № 4 и 10 и ги прехвърлиха на друг превозвач.

Шофьорите, които днес се прибраха в базата, са категорични, че и утре няма да излязат.

"Крайно време беше това да се случи. И моите нерви не издържат. Лъжи, лъжи и лъжи! Това чувам само от пловдивската община", отсече Дошков пред "24 часа". Той разказа, че още на 3 август е поставил въпроса, като е поискал градската управа да преведе средствата, предвидени за подпомагане по време на пандемията за 2021 г.

"Оказа се, че тези пари са похарчени за друго. Да, но хората очакват заплати. И са прави. Държавата отпусна помощи за горивата. И тях не ни е превела общината. Готов съм да хвърля всичко в този град. Наказание е да се работи", отчаян е превозвачът. По думите му от помощите общината му дължи над 600 000 лева. "Това са пари, които държавата ги е превела, а те не ми ги дават", посочи Дошков.

Той обясни, че проблемът е с изплащането на ваучерите и заплатите на кондукторите. "В тези трудни времена хората са изнервени, но ми е обидно, че по този начин действат", каза още управителят на "Хеброс бус".

Според него друго не му остава освен да изпрати протестиращите шофьори и кондуктори пред общината. От градската управа коментираха, че не е изключено да прекратят договора с този превозвач.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Внимателен пешеходец е Христо Мутафчиев. С помощта на бастун шефът на артистите внимателно се оглежда на всички посоки, преди да пресече улицата. Снимки: България

С "Бентли" се придвижва из София Красьо Черния. Добилият популярност преди години мъж очевидно се справя повече от добре в бизнеса и може да си позволи да ползва скъпарско возило. Снимки: България

Младо момче помага на Йорданка Христова. Знаменитата певица демонстрира невероятна визия, а очевидно е и в крак с новите технологии, защото, докато се качва в колата си, ползва таблет. Снимки: България