Стачна готовност в ТЕЦ "Марица изток" 2

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12727748 www.24chasa.bg

КНСБ иска преразглеждане на Плана за възстановяване и устойчивост

Членовете на КНСБ при ТЕЦ "Марица изток" 2 са в протестна готовност. Това съобщи Деян Дяков, председател на синдиката на КНСБ в ТЕЦ ''Марица изток 2'', предава БТА.

Дяков каза, че настояват за връщане на Плана за възстановяване и устойчивост в България и преразглеждане, поради форсмажорни обстоятелства. Дяков допълни, че Териториалните планове за справедлив преход за регионите Стара Загора, Кюстендил и Перник, "които са все още в работен вариант" също трябва да бъдат преразгледани.

Председателят на КНСБ в дружеството припомни, че “беше договорено намаление на въглеродните емисии от топлоелектрически централи на въглища до 2026 година с 40 на сто“. По думите му е самоубийство закриването на въглищни мощности в толкова кратки срокове.

Дяков подчерта, че в момента се изчаква дали ще бъде сформирано ново правителство в рамките на 48-ия парламент и да бъдат водени разговори с новия министър на енергетиката.

ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД е най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в България. Тя е една от четирите електроцентрали в комплекс „Марица изток”, който е разположен в югоизточната част на страната. Работи с местни лигнитни въглища, добивани в рудниците на „Мини Марица-изток” ЕАД. Централата се състои от осем генериращи блока.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След успеха на биографичните си книги Георги Тошев е замислил нов проект. Писателят журналист обикаля из София и не спира да говори по телефона. За финал Тошев се видя със свой приятел. Снимки: България

На пазар с мъжа си отиде Петя Буюклиева. Огнената певица и съпругът й носеха найлонови торби с покупки и побързаха да се приберат в дома си. Снимки: България

На протест срещу хартиената бюлетина се появи в четвъртък вечерта Лена Бориславова. Бившата говорителка на кабинета "Кирил Петков" се беше пременила с шапка с помпон и дълго разговаря със свои съмишленици. Снимки: България