Екстрадират обвинения в измама младеж от Пазарджик, за да се брани в Германия лично (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12727384 www.24chasa.bg
Иван Тилев твърди, че не е и подозирал във фирмата да се върши нещо нередно. СНИМКА: Ваня Драганова

Иван Тилев твърди, че е невинен, бил редови служител във фирма за търговия с биткойни и финансови услуги

23-годишният Иван Тилев от Пазаржик, обвинен в измама за 800 000 евро, ще бъде екстрадиран в Германия, за да изложи лично там аргументите за своята невиннност. Това обясни съдия Христо Крачолов, председател на състава на Апелативния съд в Пловдив, който уважи искането на германските власти младежът да им бъде предаден. Тилев е бил служител в колцентър на чужда фирма с офис в София. Започнал работа там през октомври 2019 г. Дружеството предлагало финансови услуги, търгувало и с биткойни. „Бях просто един редови служител и изпълнявах указанията на началниците си. Никога не съм подозирал, че се върши каквото и да било нередно, докато в края на юли м. г. не нахлуха в офиса ГДБОП, СДВР и германската прокуратура. Всеки може да бъде на моето място“, обясни Тилев пред магистратите.

Той помоли да не бъде екстрадиран, защото иска честен и справедлив съдебен процес и вярва, че ще го получи в Блъгария. Адвокатът му Иван Табаков също настоя съдът да откаже да изпълни издадената Европейска заповед за арест, защото наказанието за измама у нас е по-ниско – до 6 години затвор, а в Германия е до 15 години. "Прилагането на по-благоприятния закон е залегнало и в българския Наказателен кодекс, и в Хартата за основните права и свободи", каза той. Пред „24 часа“ адвокатът обясни, че управители на фирмата се водели израелец и сръбкиня, не е ясно дали те са задържани, както и има ли обвинения срещу служители на по-високи нива. Разследването за измама срещу фирмата е за над 14 млн. евро.

“Нямаме основания да откажем да изпълним Европейската заповед за арест. Но и за вас е по-благоприятно да бъдете екстрадиран в Германия и там да кажете това, което обяснихте пред нас, за да се защитите. Това производство е само по заповедта за арест, ние не разглеждаме случая по същество“, обърна се към Иван Тилев съдия Христо Крачолов. И добави, че ако бъде осъден в Германия, Тилев ще може да изтърпи наказанието си в България и тогава да бъде приложен по-благоприятният за него закон.

„Невинен съм, но така реши съдът“, каза Тилев, докато охраната го извеждаше от съдебната зала. Решението на апелативните магистрати е окончателно и за него бъдат сезирани Министерството на правосъдието и Върховната касационна прокуратура, които ще уговорят предаването на Иван Тилев на германските власти.

Бащата на младежа Димитър Тилев и приятелкята му Анна Налбантова обявиха, че се чувстват предадени от решението на съда. „Не знам кое е по-благоприятно за него и как ще се защитава в Германия. Аз нямам пари за германски адвокати“, каза бащата. Той допълни, че е оператор на машина за плазмено рязане, не получава голяма заплата и в момента разполага с 30 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С метро ходи на работа Николай Денков. Бившият образователен министър няма проблеми да се повози на подземната железница, стиснал предварително принтиран документ в ръка. Снимки: България

Голям речен шаран се закачи на въдицата на късметлия, борят го над половин час Невероятна слука споходи риболовец на река Струма в навечерието на големия християнски празник Никулден. Мъжът отива край реката с фина въдица в опит да улови кефали, но на малката му кукичка се закача внушителен шаран. След продължителна борба речният гигант е изваден

След успеха на биографичните си книги Георги Тошев е замислил нов проект. Писателят журналист обикаля из София и не спира да говори по телефона. За финал Тошев се видя със свой приятел. Снимки: България