Районната прокуратура в Плевен работи по две досъдебни производства за купуване на гласове

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12727346 www.24chasa.bg
Окръжна прокуратура Плевен / Снимка: prb.bg

Районната прокуратура в Плевен работи по две досъдебни производства за купуване на гласове във връзка с проведените на 2 октомври избори за Народно събрание. Това съобщи днес Дияна Илиева, заместник-окръжен прокурор в Окръжна прокуратура - Плевен. Тя подчерта, че тези производства са приоритетни и ще бъдат приключени в максимално кратък срок, предава БТА. 

"От началото на предизборната кампания в Районната прокуратура в Плевен са заведени 46 преписки и четири досъдебни производства за нарушаване на изборните права на гражданите", каза още прокурор Илиева. Постановените откази за образуване на досъдебни производства са 42, защото по тези преписки не са установени данни за извършени престъпления.

Две от досъдебните производства са разследвани и приключени като бързи производства и по тях има наложени присъди на двама обвиняеми. Прокурор Илиева подчерта, че това са единствените до момента присъди за купуване на гласове в страната.

Както БТА писа, единият от осъдените е от село Ставерци, а другият от Долни Луковит. Присъдите и на двамата са условни от осем месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок.

"И двете бързи досъдебни производства бяха приключени в рамките на 48 часа, въпреки че бяха проведени интензивно множество по обем дейности – разпознавания, претърсвания, изземвания, разпити пред съдия. Това е един сериозен показател за добра координация между органите на МВР и прокуратурата в Плевенска област", каза още прокурор Илиева.

"Плевенската прокуратура отново е лидер в разследване на престъпления срещу избирателните права на гражданите. Постигнали сме осъдителни съдебни актове, всичко е отработено максимално бързо и навреме", е констатацията и на окръжния прокурор на Плевен Владимир Николов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Внимателен пешеходец е Христо Мутафчиев. С помощта на бастун шефът на артистите внимателно се оглежда на всички посоки, преди да пресече улицата. Снимки: България

С "Бентли" се придвижва из София Красьо Черния. Добилият популярност преди години мъж очевидно се справя повече от добре в бизнеса и може да си позволи да ползва скъпарско возило. Снимки: България

Младо момче помага на Йорданка Христова. Знаменитата певица демонстрира невероятна визия, а очевидно е и в крак с новите технологии, защото, докато се качва в колата си, ползва таблет. Снимки: България