Скално катерене и риболов изместиха гъбите сред пловдивчани в изборния ден (снимки)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12688685 www.24chasa.bg
Пловдивчанинът Сашо Козак избра да лови риба в изборния ден. Снимки: Авторът

Гъбите - тази 32-годишна алтернатива на гласуването у нас, днес бяха изместени от други занимания. Вместо по полянки и горички, пловдивчани решиха да разнообразят изборния ден с катерене по скалите на тепетата, ловене на риба в Марица и, разбира се, с разходки по главната улица, установи репортерска проверка. Интересът към вота в Пловдив все още е слаб и към този час.

Петър Панчев и Димитър Димитров предпочетоха да се посветят на скалното катерене. И избраха източната страна на Сахат тепе. "Това е от по-трудните места за изкачване, затова по-рядко има хора тук”, обясниха двамата. По думите и по останалите хълмове в града има подходящи места. Като това над Понеделник пазар. Там обаче нямаше катерачи, а и според последните геоложки проучвания скалите там се ронят и са опасни.

Въпреки силния вятър не липсваха и риболовци по Марица. Южният бряг беше изпълнен, макар и така масирано, с хора, които замятаха въдици. "Все още не съм хванал нищо, но се надявам", каза Сашо Козак. Той работи като заварчик в Пловдив, а в свободното си време обича да отскача до реката, за да пробва късмета си.

В Цар-Симеоновата градина обикаляха млади и стари. Десетки се радваха на слънцето около пеещите фонтани, двойки разхождаха кучета, а деца си играеха сред пожълтелите листа. "На завет и на слънце е добре, но като задуха вятърът, не е особено приятно", каза млада жена. Тя не е отишла до урната, защото смята, че нищо няма да се промени. За разлика от нея 82-годишният Петър Вълков беше изпълнил гражданския си дълг. Първо отишъл да гласува, а след това дошъл в парка. "Седнах да почета книга и да подишам чист въздух", обясни пенсионерът.

На пръсти се брояха шахматистите в градината. Само една маса беше изпълнена с пенсионери, които местеха пешките. Други ги наблюдаваха и отстрани коментираха.

Следобед главната улица се изпълни с хора. Оформиха се опашки пред щандовете за сладолед, а местата на открито в заведенията бяха заети. Някои даваха напътствия по телефона на близките си как да гласуват.

Неприятният вятър опразни Стария град. Тук-таме се виждаха туристи. Някои решиха да отидат на Небет тепе, но там го посрещаха железни прегради и информационна табела, която съобщава, че тече реставрация.

"Ако не беше този проклет вятър, щях да отида за гъби. На всички избори бера.  Връщала съм се с по две чанти", разказа Анелина Пенева. Тя се отдаде на варене на сладко от арония. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Влюбени като тинейджъри са Аня Пенчева и Ивайло К. Караньотов. Половинката на актрисата я чака като на първа среща след работа зад Народния театър, след което двамата се хващат за ръка и обикалят София. Да са живи и здрави! Снимки: България

Какво ново става в мрежата? Писал ли ми е някой на фейса? Такива въпроси вълнуват Дарин Ангелов дори когато е на улицата. Актьорът, който направи страхотни роли в "Под прикритие" и "Хъшове", не пуска телефона дори когато се разхожда. Снимки: България

Дали изглежда в перфектна форма, проверява дори на улицата Александра Богданска. Манекенката първо се гледа в кръгло огледало, след което си прави селфита. Така действат истинските професионалисти! Снимки: България